8.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Rosamar).
Varenie vývaru je pre mnohých Slovákov rodinný rituál a jasný nedeľný program. Ale robíme ho naozaj správne? Naše babky by nás možno pokarhali. Najnovšie sa totiž ukazuje, že to, čo sme roky starostlivo lyžicou vyhadzovali – biela pena na povrchu polievky – je to najcennejšie, čo sa v hrnci nachádza.

Foto: shutterstock/Rosamar
S penou či bez? Pravidlá sa menia!
Kto aspoň raz varil vývar, pozná tú situáciu: voda začne bublať, a zrazu sa na povrchu objaví biela pena. Naučení z receptov a relácií o varení ju poslušne odstraňujeme. Ale čo ak to bolo celé roky zbytočné? Alebo ešte horšie – čo ak sme sa takto pripravovali o najväčší dar z vývaru?
Ukazuje sa, že táto pena nie je žiadna nečistota, ako sme si mysleli. Sú to bielkoviny – základný stavebný kameň tela. A spolu s nimi vo vývare zostáva aj kolagén, aminokyseliny a ďalšie látky, ktoré telu pomáhajú pri regenerácii, podporujú imunitu a zlepšujú stav pokožky či kĺbov.
Čistý vývar? Oči poteší, telo až tak nie
Áno, dokonale číry vývar vyzerá ako z kulinárskej encyklopédie. Ale čo z toho, keď nás ošálil len výzorom? Realita je taká, že práve ten trochu mútnejší, s kúskami peny, má omnoho vyššiu výživovú hodnotu.
Pena obsahuje kolagén – zložku, ktorú si bežne kupujeme vo forme drahých doplnkov. A ten istý kolagén sa uvoľňuje z mäsa a kostí priamo do vývaru. Tak prečo ho vyhadzovať?
Čím viac kostí, tým viac zdravia
Ak chcete vývar, ktorý bude nielen chutný, ale aj zdravý, vyberajte mäso rozumne. Ideálna voľba? Kombinácia hovädzích rebier, špiku, špikovej kosti či kuracích krídel, nôh a korpusu. Presne tie časti, ktoré sú plné spojivového tkaniva, teda kolagénu.
A zelenina? Klasika nesklame – mrkva, petržlen, zeler, pór a opečená cibuľa dodajú vývaru chuť, no hlavný ťahák zostáva v bielkovinách z mäsa. A áno – aj v tej „nepeknosti“, čo pláva na povrchu.
Babka vedela, čo robí. My sme sa len hanbili za vzhľad
Možno to nie je najvzhľadnejšia z polievok, ale poctivý vývar so všetkým, čo k nemu patrí, sa vracia na výslnie. Moderná výživa nám dáva za pravdu: nie všetko, čo vyzerá čisto, je aj lepšie. A nie všetko, čo sa kedysi zdalo zbytočné, je naozaj odpad.
A čo vy? Lyžicujete penu alebo ju nechávate?

Foto: shutterstock/ungvar
Podeľte sa s nami! Ako varíte vývar vy? Zbierate penu či ju nechávate, ako to robili naše babky? Napíšte nám do komentárov alebo zahlasujte v našej ankete. Možno zistíme, že „babkovská“ múdrosť nevyšla z módy – len sme ju na chvíľu zabudli.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Po uvarení zemiakov vodu nevylievajte. Urobíte si brilantnú kozmetiku
Zmiešajte dve šálky s vodou. Z dlažby zmizne mach a škvrny
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.