08.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Marco de Benedictis).
Špargľa sa teší obrovskej obľube vďaka svojej charakteristickej chuti. Nezanedbateľné je aj to, že sezóna trvá pomerne krátko. Oplatí sa ju konzumovať, ale s mierou. Hoci je nízkokalorická, bohatá na vlákninu a vitamíny, pri jej konzumácii je lepšie zachovať striedmosť. A nejde len o ľudí trpiacich dnou.

Foto: shutterstock/Marco de Benedictis
Doteraz cenená pre svoje zdravotné prínosy sa špargľa ocitla na druhom mieste v rebríčku najjedovatejších zelenín roku 2024. Napriek mnohým zdravotným benefitom sa neodporúča všetkým.
Obsahuje puríny – chemické zlúčeniny, ktoré môžu viesť k hromadeniu kyseliny močovej v organizme. Osoby trpiace dnou alebo majúce problémy s obličkami, vrátane močových kameňov, by sa mali konzumácii tejto zeleniny vyhnúť. A tým to nekončí.
Črevné problémy sú ďalším dôvodom na opatrnosť — špargľa môže spôsobovať nadúvanie a plyny, čo vedie k diskomfortu.
V prípade akýchkoľvek ťažkostí alebo užívania liekov sa oplatí poradiť s lekárom. Málokto si uvedomuje, že veľké množstvá špargle môžu oslabovať účinok niektorých liekov, napríklad protizrážanlivých, alebo zvyšovať účinok iných, ako sú močopudné lieky.
Kedy špargľa škodí? Málokto si to uvedomuje
Konzumácia veľkého množstva špargle nepredstavuje ohrozenie života, ale môže spôsobovať nepríjemné vedľajšie účinky, ako je nadúvanie či charakteristický zápach moču. Ľudia alergickí na rastliny z čeľade amarylkovité, ako sú cibuľa, cesnak či pažítka, sú viac náchylní na alergiu na špargľu. Tá sa prejavuje nádchou, žihľavkou, ťažkosťami s dýchaním a opuchom okolo úst a pier. Pozornosť by ste mali venovať aj pôvodu špargle, keďže môže byť náchylná na pesticídy prítomné v pôde.
Aj úplne zdraví ľudia by mali byť pri konzumácii špargle opatrní. V určitých prípadoch sa tento hodnotný produkt môže stať doslova toxickým — reč je o plesni. Špargľa, rovnako ako iná čerstvá zelenina a ovocie, nie je trvácna. Spôsob jej skladovania je kľúčový, pretože teplo a vlhkosť urýchľujú jej kazenie.
Ak si všimnete čo i len drobné známky plesne na špargli, je potrebné ju vyhodiť. Odstránenie napadnutej časti zvyčajne nestačí, pretože spóry už môžu byť prítomné v celom produkte. To, že nie sú viditeľné, ešte neznamená, že nie sú škodlivé. Bolesť hlavy či žalúdočné ťažkosti sú len niektoré z možných dôsledkov.

Foto: shutterstock/Hans-Juergen Luntzer
Konzumácia plesní môže viesť k alergiám, hormonálnym poruchám, poškodeniu vnútorných orgánov či oslabeniu imunity. Niektoré príznaky sa objavujú až po rokoch, takže absencia okamžitej reakcie nie je zárukou bezpečnosti.

Foto: shutterstock/senk
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Brokolicu pripravujem len takto. Vyjde dokonale zelená a šťavnatá
Výskum: môže ísť o prvé príznaky demencie. Výskumníci to objasňujú
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.