9.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/gubernat).
Veľká noc sa rýchlo blíži. To je najlepší čas premýšľať o tom, aké pečivo a predovšetkým aké jedlá sa budú podávať na stole. Často pritom zabúdame na prílohy. Akú omáčku k veľkonočným vajíčkam, klobásam a mäsu? Zabudnite na chren, majonézu a cvikľu.

Foto: shutterstock/gubernat
Veľkonočný stôl sa nezaobíde bez chrenu a cvikle, ktoré sa pridávajú nielen k údeninám, ale aj k vajíčkam vo všetkých možných podobách. Bez nich si sviatočnú hostinu nevieme predstaviť. V mnohých domácnostiach kraľuje aj tatárska omáčka. Tentoraz ponúkame verziu s niekoľkými prídavkami.
Ako pripraviť veľkonočnú tatársku omáčku? „Chrumkavá“ tatárska omáčka je najlepšou prílohou aj k mäsu.
V tomto vydaní bude omáčka obsahovať nakladané uhorky, nakladanú cibuľu, kapary a prídavok francúzskej horčice jej dodá výraznú chuť a „chrumkavosť“.
Čo budete potrebovať?
- 100 g nakladaných húb (najlepšie niekoľko druhov),
- 80 g nakladaných uhoriek (približne 4 malé alebo 2 stredne veľké),
- malú nádobu nakladanej cibule,
- 40 g kapár (po vytiahnutí z marinády),
- 200 g majonézy,
- 100 g prírodného alebo gréckeho jogurtu,
- 1 vrchovatá polievková lyžica francúzskej horčice,
- 2 PL nasekanej pažítky,
- soľ a korenie podľa chuti.
TIP! Aby omáčka nebola vodnatá, pred miešaním ingrediencie trochu osušte v sitku alebo papierovej utierke. Chuť omáčky ešte viac zvýraznia 1-2 čajové lyžičky citrónovej šťavy. Ak chcete mať omáčku trochu pikantnejšej chuti, pridajte aj nadrobno nakrájanú šalotku alebo červenú cibuľu.
- Huby, kapary a cibuľu sceďte z marinády a nakrájajte na malé kocky.
- Nakrájajte aj uhorky (nelúpte ich, ak nie sú veľmi tvrdé).
- Vložte ich do sitka a chvíľu počkajte.
- Medzitým nasekáme pažítku.
- Všetky prísady vložte do misy. Pridajte majonézu, jogurt a horčicu.
- Premiešajte a nechajte v chladničke 2 – 3 hodiny, aby sa zmes spojila. Pred podávaním dochuťte soľou a korením.
Hodí sa táto tatárska omáčka na Veľkú noc? Pridávajte ju aj k mäsu a ako dip

Foto: shutterstock/Marek M
Je dokonalou prílohou nielen na Veľkú noc.
- Tatárska omáčka bude tiež perfektnou prílohou k údeninám a šunke, klobásam, vajíčkam a dokonca aj ku každodenným sendvičom.
- Môžete si ju pripraviť pred májovým grilovaním a výborne sa bude hodiť aj ako dip k hranolčekom, rybám, vyprážanému syru alebo čerstvej zelenine.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Brokolicu pripravujem len takto. Vyjde dokonale zelená a šťavnatá
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.