9.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DoreenB Photography).
Vodnatá omáčka sa zvyčajne rýchlo zachráni múkou. Existuje však oveľa lepší spôsob, ako ju zahusťovať. Nedávno som do omáčky pridala nenápadnú zdravú prísadu, ktorá zlepšila jej konzistenciu, ale zároveň jej dodala jemnú orechovú chuť. Ktorý výrobok to je? Pozrite si ho práve teraz.

Foto: shutterstock/DoreenB Photography
Omáčka na večeru sa pripravuje ľahko, ale niekedy je príliš vodnatá.
- Môže to byť spôsobené úzkou nádobou, v ktorej sa voľne neodparuje.
- Na vine sú aj prísady, ktoré obsahujú veľa vody, čo nemôžeme ovplyvniť.
Preto rýchlo chytíme múku a pridáme ju do tekutej omáčky. Ukáže sa, že túto zložku vôbec nemusíme pridávať. Môžete ju nahradiť zdravším produktom, napríklad ľanovým semienkom.
Ľanové semienka ako zdravé zahusťovadlo do omáčok
Ľanové semienko sa oplatí pridávať do omáčok, pretože ich zahusťuje rovnako dobre ako múka, ale na rozdiel od múky im dodáva jemnú orechovú chuť. Preto skvele dopĺňa mäsové a hubové omáčky.
- Tento produkt vykazuje mnoho zdravotných vlastností. Vo svojom zložení obsahuje vitamíny: A, C, D, E, K a vitamíny skupiny B, ako aj minerálne látky, t. j. fosfor, horčík, vápnik draslík.
- Ďalšími dôležitými zložkami sú omega-3 mastné kyseliny, lignany a vláknina.
- Ľanové semienka pomáhajú znižovať hladinu „zlého“ cholesterolu, zmierňujú zápalové stavy v črevách a zrýchľujú metabolizmus.
- Oplatí sa ich zaviesť do jedálneho lístka pri redukčnej diéte.
- Toto zdravé zahusťovadlo omáčok vykazuje protizápalové vlastnosti a má priaznivý vplyv na činnosť srdca a nervového systému.
- Navyše pomáha zlepšovať stav pokožky, vlasov a nechtov.
Na druhej strane pšeničná múka neobsahuje vlákninu a je chudobnejšia na živiny. Okrem toho môže zaťažovať tráviaci systém a spôsobovať nadúvanie a zápchu, najmä u ľudí citlivých na lepok.
Ako zahusťovať omáčku ľanovým semienkom?
Na zahustenie omáčky sa najlepšie hodí mleté ľanové semienko. Malé semienka si môžete pomlieť sami, napríklad v mlynčeku na kávu.
Ľanové semienka by sa mali do omáčky pridávať s mierou. Zvyčajne sa pridáva 1 polievková lyžica mletých semienok na 1 šálku omáčky.
Tento produkt po niekoľkých minútach napučí, preto omáčku počas varenia sledujte. Vždy môžeme pridať ešte trochu mletých semienok.
Alternatívou mletého ľanového semienka je ľanový gél. Na jeho prípravu stačí celé semená zaliať horúcou vodou a počkať asi 10 minút, kým napučia a vytvoria hustý gél, ktorý je ideálny ako prírodné zahusťovadlo do omáčok.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kedy piť ľanové semienka, ráno alebo večer? Čas ovplyvňuje účinky
Do omáčky nepridávajte múku. Existuje lepší a zdravší patent
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.