9.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ravsky).
Nudí vás klasický zemiakový šalát? Moja svokra nemohla uveriť, čo som do neho pridala – a potom zjedla dupľu! Táto jediná prísada nielenže zvýrazní chuť, ale obohatí šalát o bielkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály. Tu je návod, ako môžete zmeniť svoj veľkonočný zeleninový šalát!

Foto: shutterstock/Ravsky
Neobvyklý prídavok do zemiakového šalátu potešil moju svokru
Zemiakový šalát je klasikou na slovenskom stole. Tentoraz som však namiesto toho, aby som sa držala zaužívaného receptu, urobila malý experiment a pridala červenú fazuľu z konzervy. Výsledok?
Moja svokra zjedla jednu porciu a povedala, že „to bolo to najlepšie, čo kedy ochutnala“! Ale čo je najdôležitejšie, táto verzia šalátu je nielen chutnejšia, ale aj zdravšia a sýtejšia.
Prečo dať červenej fazuli šancu?
Čo dobré sa nachádza v červenej fazuli?
- železo – nevyhnutné pre tvorbu červených krviniek a prenos kyslíka
- horčík – ovplyvňuje činnosť svalov, nervového systému a znižuje pocit únavy
- draslík – reguluje krvný tlak, podporuje činnosť srdca a rovnováhu vody a elektrolytov
- kyselina listová (vitamín B9) – nevyhnutná pre normálny vývoj nervového systému plodu a pre tvorbu červených krviniek
- vláknina – podporuje trávenie, reguluje hladinu cukru a dodáva pocit sýtosti
- mangán – pomáha metabolizmu, má antioxidačné účinky
Kto by mal jesť najmä červenú fazuľu?
- ľudia s inzulínovou rezistenciou a cukrovkou – nízky glykemický index a vysoký obsah vlákniny
- ľudia s rastlinnou stravou – fazuľa je rastlinným zdrojom bielkovín a železa
- tí, ktorí bojujú s anémiou alebo ženy so silnou menštruáciou
- fyzicky aktívni ľudia – horčík, draslík a bielkoviny podporujú regeneráciu
- ľudia vystavení stresu, trpiaci svalovými kŕčmi alebo chronickou únavou
- ľudia s hypertenziou – draslík a vláknina môžu pomôcť znížiť krvný tlak a hladinu cholesterolu
- tehotné ženy alebo ženy plánujúce tehotenstvo – vysoký obsah kyseliny listovej
- ľudia s redukčnou diétou – fazuľa zasýti na dlhú dobu a pomáha tráveniu
Recept na zemiakový šalát s fazuľou
V mojej verzii som okrem červenej fazule z konzervy pridala aj kukuricu a šalotku namiesto klasickej cibule alebo póru – pretože je jemnejšia, sladšia a po „prezretí“ v chladničke nebude dominovať zeleninovej chuti.
Ingrediencie:
- 3 mrkvy
- 2 petržleny
- 3 zemiaky
- 4 vajcia uvarené natvrdo
- 4 nakladané uhorky
- 1 malá šalotka
- 1/2 plechovky konzervovaného hrášku
- 1/2 konzervy kukurice
- 1/2-1 plechovka červenej fazule (scedenej a prepláchnutej)
- soľ a korenie podľa chuti
- majonéza, grécky jogurt a horčica na zálievku
Spôsob prípravy:
- Zeleninu (zemiaky, mrkvu, petržlen) uvaríme v celku, vychladíme a potom nakrájame na kocky.
- Vajíčka, uhorku a šalotku nakrájame na plátky.
- Všetko potom vložíme do veľkej misy, pridáme hrášok, kukuricu a fazuľu.
- Podľa chuti dochuťíme, pridáme trochu majonézy, jogurtu a horčice a dobre premiešame.
- Vychladíme v chladničke – najlepšie chutí studený, keď sa ingrediencie „spoja“.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Chutný a rýchly šalát na večeru. Lepší ako kapusta alebo zeler
Šalát, ktorý vydrží dlhšie. Obľúbený šalát na 7 dní si môžete pripraviť za krátky čas
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.