9.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AtlasStudio).
Túto nenápadnú a divoko rastúcu rastlinu často prehliadame. Je to chyba, pretože v sebe skrýva mnoho cenných vlastností a navyše z nej môžeme pripraviť chutnú a zdravú polievku. Nie nadarmo si tento exemplár cenili už naši predkovia. Dnes sa opäť vracia na stôl v aromatickej verzii. Pozrite sa, ako si pripraviť žihľavovú polievku.

Foto: shutterstock/AtlasStudio
Na jar sa oplatí využiť dary prírody. Jedným z nich je žihľava, ktorá, hoci sa jej často vyhýbame, má mnoho cenných zdravotných vlastností. Najlepšie je zbierať ju skoro na jar, skôr ako začne kvitnúť, keď sú jej listy ešte mladé a plné výživných hodnôt. Môžeme ich použiť na prípravu chutnej a aromatickej polievky. Poradíme vám, ako si ju pripraviť.
Prečo zaradiť žihľavu do svojho jedálnička? Táto rastlina má mnoho cenných vlastností
Žihľavu sa oplatí zaradiť do svojho jedálnička, pretože tieto nenápadné rastliny majú mnoho živín, vďaka ktorým môžu mať veľký vplyv na naše zdravie.
- Okrem iného sú zdrojom vitamínov A, C, K, železa, draslíka, vápnika, horčíka, vlákniny či flavonoidov. Vďaka tomu pomáhajú udržiavať telo v dobrej kondícii.
Okrem toho má žihľava mnoho ďalších cenných vlastností, medzi ktoré patrí napr:
- Podporuje imunitný systém – vitamín C, ktorý obsahuje, pomáha pri tvorbe bielych krviniek, dôležitých v boji proti infekciám a chorobám.
- Podporuje detoxikáciu organizmu – žihľava má čistiace vlastnosti a pomáha zbaviť telo toxínov. Tým podporuje aj zdravie obličiek a pečene.
- Reguluje krvný tlak – rastlina obsahuje draslík, ktorý pomáha regulovať krvný tlak a znižuje napätie v cievach.
- Má protizápalový účinok – žihľava má protizápalové zlúčeniny, ktoré zmierňujú zápaly v tele a znižujú riziko niektorých chronických ochorení.
- Napomáha tráveniu – keďže žihľava je bohatá na vlákninu, je výborná pre náš tráviaci systém a reguluje jeho funkciu, pričom pomáha udržiavať aj zdravú črevnú flóru.
Ako si pripraviť zdravú a chutnú žihľavovú polievku? Jednoduchý a osvedčený recept
Žihľavová polievka nie je náročná na prípravu. Nepotrebujeme na ňu ani veľa ingrediencií, pretože na prípravu chutného a zdravého jedla nám stačí len niekoľko jednoduchých a ľahko dostupných produktov.
Na prípravu žihľavovej polievky budeme potrebovať:
- 3 šálky mladých žihľavových listov,
- 4 zemiaky,
- 2 mrkvy,
- 2 bobkové listy,
- 1 cibuľu,
- 4 strúčiky cesnaku,
- smotanu (na blanšírovanie),
- majoránku,
- soľ a korenie.
Prípravu polievky začnite sparením žihľavy horúcou vodou. Tým sa zo žihľavy odstránia všetky nečistoty a mikroorganizmy a odstráni sa charakteristický pocit pálenia, ktorý vzniká pri dotyku listov.
Potom nalejeme vodu do hrnca, privedieme ju do varu a pridáme bobkové listy, zeleninu a roztlačený cesnak. Nakrájame cibuľu a žihľavu a orestujeme ich na panvici s majoránom a korením.
Keď je zelenina v polievke mäkká, pridáme žihľavu a polievku varíme ešte niekoľko minút. Nakoniec polievku ochutíme a zjemníme smotanou. Polievku môžete tiež pripraviť na krém jednoduchým rozmixovaním mixérom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zabudnutá polievka, ktorá pomohla schudnúť mnohým ženám. Jedzte a zdravo schudnite
Kuchárka mi prezradila svoje tajomstvo. Biela zeleninová polievka je lepšia ako maminina
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.