11.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/CordMediaDigitalServices)
Toasty nemusia byť najlepšou voľbou na raňajky. Podľa odborníkov sa pri opekaní uvoľňuje akrylamid, látka, ktorá môže byť škodlivá. Opekanie dodáva chlebu chrumkavú a zlatistú farbu, ktorá sa nám páči, ale bohužiaľ môže mať negatívny vplyv na zdravie.

Foto: Pixabay/CordMediaDigitalServices
Pri opekaní chleba, či už v hriankovači alebo na panvici, prebieha takzvaná Maillardova reakcia – chemický proces medzi aminokyselinami a cukrami. Práve tento proces dodáva toastom ich charakteristickú chuť, vôňu a hnedú farbu.
Pri nadmernej tepelnej úprave však môže dôjsť k tvorbe akrylamidu – zlúčeniny, ktorá je prítomná v potravinách vystavených vysokým teplotám pri pečení, vyprážaní alebo opekaní. Obzvlášť vysoké koncentrácie sa nachádzajú vo výrobkoch bohatých na sacharidy, ako sú chlieb, chrumkavé pečivo, raňajkové cereálie alebo zemiaky (napr. chrumky).

Foto: shutterstock/LumenSt
Prečo je akrylamid nebezpečný?
Štúdie na zvieratách preukázali, že dlhodobá konzumácia akrylamidu zvyšuje riziko vzniku rakoviny, najmä nervového systému, štítnej žľazy a obličiek. Hoci sa u ľudí nezistil žiadny jednoznačný účinok, Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) klasifikovala akrylamid ako pravdepodobne karcinogénny pre ľudí.
Okrem toho môže vysoká expozícia akrylamidu nepriaznivo ovplyvniť plodnosť a vývoj plodu. Môže narušiť hormonálnu rovnováhu a zhoršiť kvalitu spermií u mužov. Vo veľkých množstvách tiež nepriaznivo ovplyvňuje nervový systém. Akrylamid môže tiež zvyšovať oxidačný stres v tele, čo vedie k chronickým zápalom, zrýchlenému starnutiu buniek a kardiovaskulárnym ochoreniam.
Prečo je akrylamid nebezpečný?
Akrylamid sa tvorí najmä v silne opečených a spálených častiach chleba, takže čím tmavší je toast, tým viac je tejto škodlivej látky. Ľahko opečený toast je pre vaše zdravie bezpečnejší. Problém nastáva, keď je chlieb spálený alebo má sčerneté časti. Tým sa zvyšuje množstvo akrylamidu, ktorý v nadbytku môže poškodiť zdravie.

Foto: shutterstock/Me-and-Idea
Ako znížiť príjem akrylamidu?
Ak chcete znížiť množstvo akrylamidu vo svojej strave, oplatí sa to:
- Chlieb neopekajte do veľmi tmavej farby – najlepšie je opekať ho do svetlohnedej farby.
- Pečte a opekajte radšej pri nižších teplotách počas dlhšej doby ako pri veľmi vysokých teplotách počas krátkej doby.
- V chlebe používajte fermentáciu, napríklad kvások, pretože znižuje množstvo asparagínu, ktorý je prekurzorom akrylamidu.
- Namiesto vyprážaných alebo pečených potravín si vyberajte varené škrobové potraviny.

Foto: Pixabay/congerdesign
Výživová hodnota toastov
Toastový chlieb je síce pohodlný, ale nie je najlepšou voľbou pre zdravie. Zvyčajne sa vyrába z bielej, vysoko spracovanej múky, v ktorej chýba väčšina vlákniny, vitamínov a minerálov. Často obsahuje aj konzervačné látky, kypriace látky, cukry a hydrogenované tuky, čo znižuje jeho výživovú hodnotu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Máte toto zariadenie vo svojej kuchyni? Pozor, ukrýva baktérie
Kam patrí pokazené jedlo? Mnohí Slováci stále robia tú istú chybu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.