12.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Marcel Kriegl).
Jedným z najčastejších dezertov podávaných počas sviatkov je koláč. Na Veľkú noc vám odporúčame vyskúšať ho s lahodnou jablkovou náplňou. Poleje sa dezertnou alebo mliečnou čokoládou a rozplýva sa v ústach. Tento recept si určite zamiluje každý.

Foto: shutterstock/Marcel Kriegl
Príprava dezertu je veľmi jednoduchá. Nevyžaduje si žiadne pečenie, pretože spodok koláča tvorí vrstva sušienok. Prelejú sa zmesou pudingu a jablkového želé a dezert sa zavŕši čokoládovou polevou. Koláč uchovávajte v chladničke a vyberte ho 10 minút pred podávaním, aby sa potom čokoláda pri krájaní nerozpadla.
Nepečený koláč so želé. Zostavte prísady potrebné na prípravu dna
Tento dezert sa vyznačuje skvelou chuťou a je pripravený len za pár okamihov. Dno nepečeného koláča s želé, jablkami a pudingom tvorí vrstva sušienok spojených s maslom. Musí byť dobre vychladená, takže prípravu dezertu začneme touto vrstvou.
Budete potrebovať tieto prísady:
- 100 g rozpusteného a vychladnutého masla
- 200 g maslových sušienok

Foto: shutterstock/sebastianosecondi
Príprava:
- Sušienky rozdrvíme v kuchynskom robote alebo ich roztlačíme napríklad valčekom.
- Roztopené maslo potom pridáme do misky so sušienkami a dôkladne spojíme ingrediencie.
- Formu na pečenie s rozmermi 24 x 24 cm vyložíme papierom na pečenie.
- Na dno formy potom položíme vrstvu sušienok a masla.
- Vložíme do chladničky, aby sa vychladila.
Koláč s želé a pudingom. Príprava pudingovej zmesi
Kým spodok vychladne, pustíme sa do prípravy prvej vrstvy dezertu. Koláč s želé a pudingom má niekoľko vrstiev. Ich chute sa navzájom dobre prelínajú a vytvárajú súdržný celok. Nižšie je uvedený zoznam prísad a návod na prípravu pudingovej zmesi.
Budete potrebovať:
- 2 šálky mlieka
- 2 smotanové pudingy
- 200 g mäkkého masla
- 5 polievkových lyžíc cukru
Tiež:
- 100 g sušienok

Foto: shutterstock/Jan_Mach
Príprava:
- V polovici šálky mlieka rozmiešame pudingový prášok.
- Zvyšok mlieka nalejeme potom do hrnca a privedieme do varu.
- Rozpustený prášok vlejeme do vriaceho mlieka a miešame, kým puding nezhustne.
- Mäkké maslo vymiešame mixérom do hladka.
- Postupne pridávame vychladnutý puding.
- Hotovú pudingovú zmes potom rozotrieme na vychladnutý tortový základ.
- Na vrch položíme vrstvu sušienok.
- Vložíme opäť do chladničky na dve hodiny.
Koláč s jablkami a želé. Ako pripravíte ovocnú zmes?
Potom sa pustíme do prípravy ďalšej vrstvy, vďaka ktorej bude náš koláč s jablkami a želé chutiť.
Na jej prípravu budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 1 kg jabĺk
- 2 citrónové želé
- 150 ml vriacej vody

Foto: shutterstock/New Africa
Príprava:
- Jablká ošúpeme, nakrájame a potom nastrúhame.
- Vložíme do hrnca a zohrejeme.
- Želé rozpustíme vo vriacej vode.
- Pridáme ho potom do hrnca spolu s jablkami a dôkladne premiešame.
- Odstavíme hrniec z ohňa.
- Keď zmes mierne stuhne, natrieme ju na vrch sušienok a vložíme opäť do chladničky.
Nakoniec pripravíme čokoládovú polevu na koláč.
Potrebujeme:
- 1 tabuľku horkej čokolády
- 100 ml 30 % smotany
- 2 lyžice cukru

Foto: shutterstock/marinatakano
Príprava:
- Vložíme čokoládu, smotanu a cukor do hrnca.
- Zohrievame, kým sa čokoláda nerozpustí a prísady sa nespoja.
- Odstavíme z ohňa, rozotrieme potom na jablkovú zmes a vrátime do chladničky, aby stuhla.
Dezert najlepšie chutí deň po príprave, keď všetky vrstvy dobre stuhnú a aj vychladnú.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pekanový koláč – nový dezertový hit po pistáciách a dubajskej čokoláde!
Rýchly koláč, keď hostia zaklopú na dvere. Pripravíte ho z ingrediencií, ktoré určite máte v kuchyni
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.