12.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe ().
Pomazánka zo slnečnicových semienok na sendviče je nápad na zdravé a výživné raňajky. Príprava zdravých raňajok nemusí byť vôbec časovo náročná ani zložitá. Jedným z nápadov na chutné ranné jedlo sú sendvičové nátierky. Ľahko ich potom prispôsobíte vlastným preferenciám. Slnečnicová pasta – rastlinná alternatíva, ktorá spája chuť aj s výživovou hodnotou.

Foto: shutterstock/JuliaWozniak
Sendvičová pasta zo slnečnicových semienok ukrýva obrovské množstvo živín.
- Lúpané slnečnicové semienka sú zdrojom vitamínu E, silného antioxidantu, ktorý chráni bunky tela pred poškodením.
- Ponúkajú aj zdravé tuky, nenasýtené mastné kyseliny a bielkoviny.
- Navyše poskytujú aj horčík, selén a meď. Tie podporujú zdravie srdca, mozgu a imunitného systému.
- Oplatí sa ich pravidelne zaraďovať do svojho jedálnička. Ich vplyv totiž presahuje rámec fyzického zdravia – zlepšujú vzhľad pokožky a napomáhajú tráveniu.
Slnečnicová pasta na sendviče má nielen vysoký obsah živín. Je aj skvelou zdravou alternatívou k mastným tradičným sendvičovým prílohám.
Ako pripraviť nátierku zo slnečnicových semienok na sendviče?
Jej príprava je jednoduchá a základné suroviny sú aj ľahko dostupné.
- Slnečnicové semienka je potrebné na niekoľko minút namočiť do vriacej vody, aby boli mäkké a pripravené na rozmixovanie.
- Potom pridajte sušené paradajky, petržlenovú vňať a cesnak. Pasta získa pikantnú chuť.
- Pripravenú pastu je dobré ochutiť soľou a aj korením. Pridajte aj trochu citrónovej šťavy na oživenie chuti.
- Kľúčovým krokom na dosiahnutie dokonalej konzistencie je rozmixovanie ingrediencií na hladkú a homogénnu pastu.
- Ak by sa ukázalo, že textúra je príliš hustá, možno ju potom mierne zriediť vodou.
- Hotovú pastu je dobré skladovať v nádobe v chladničke. Vydrží čerstvá niekoľko dní.
Ak vediete zdravý životný štýl, nemusíte sa vzdávať chutných rán. Slnečnicová pasta je odpoveďou na potreby tých, ktorí v kuchyni hľadajú rastlinné riešenia bez toho, aby sa vzdali bohatosti chuti. Spojením tradície s modernými nápadmi na raňajky môžeme vytvoriť chutné jedlá. Nielen potešia chuťové bunky, ale aj podporia zdravie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nátierka je taká dobrá, že zjete aj pol bochníka chleba naraz. Niet divu, že ju Nemci milujú
Zrelé banány nevyhadzujte. Pripravte si tento lahodný dezert za 5 minút
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.