13.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe Foto: shutterstock/Mr_Mrs_Marcha().
Mangold sa nie nadarmo nazýva chorvátskym pokladom. Táto jedinečná zelenina je jednou z najobľúbenejších príloh k rybám a morským plodom na Balkáne. Listy sa zvyčajne varia s nakrájanými zemiakmi a ochucujú sa cesnakom a olejom. Mangold sa vyznačuje nielen jemnou chuťou a chrumkavou štruktúrou, ale aj cennou výživovou hodnotou. Zistite, prečo by ste mali túto cennú zeleninu zaradiť do svojho každodenného jedálnička.

Foto: shutterstock/Mr_Mrs_Marcha
Čo je mangold?
Mangold je listová zelenina z čeľade amarantovité a je príbuzná červenej repe.
- Vyznačuje sa veľkými listami zelenej alebo zelenožltej farby. Ich stopky môžu mať červenú, ružovú, oranžovú alebo aj žltú farbu.
- Mangold trochu pripomína kombináciu listov špenátu, kapusty a červenej repy.
- Vyznačuje sa jedinečnou chuťou a aj chrumkavou štruktúrou.
Čo mangold obsahuje?
Mangold je predovšetkým mimoriadne zdravá zelenina.
- Má nízky obsah kalórií (len 19 kalórií na 100 g listov) a vysoký obsah vlákniny.
- Obsahuje tiež mnoho cenných antioxidantov, vitamíny A, K a C, ako aj draslík, horčík, vápnik a železo.
Prečo jesť mangold?
- Mangold je označovaný za ideálnu zeleninu pre hypertonikov a diabetikov – je dokázané, že pomáha znižovať krvný tlak a zlepšuje pružnosť ciev.
- Podporuje tiež reguláciu glykémie – spomaľuje vstrebávanie cukrov do krvi.
- Mangold je cenný aj pri prevencii osteoporózy – vitamíny a minerály v ňom obsiahnuté posilňujú kosti a znižujú riziko vzniku zápalov.
- Mangold by sa mal dostať aj do jedálnička ľudí s tráviacimi ťažkosťami – chráni pred zápchou a zlepšuje aj činnosť čriev. Antioxidanty v ňom obsiahnuté posilňujú aj orgán zraku a znižujú riziko očných ochorení. Chránia potom tiež pred oxidačným stresom a spomaľujú proces starnutia organizmu.
Ako zaradiť mangold do svojho jedálnička?
Mangold možno opísať ako jemnejšiu verziu špenátu.
- Je ideálny na blanšírovanie a dusenie (veľmi krátko, nesmie sa prevariť, inak bude nechutný). Možno ho ochutiť aj bylinkami a olejom.
- Hodí sa aj ku koláčom, cestovinám, rybám a morským plodom.
- Je ideálnym doplnkom do šalátov a polievok.
- Môže sa používať aj na prípravu plnky do knedlí alebo plnených kapustových závitkov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najlepšia zelenina, ktorú môžete jesť. Predlžuje život a zlepšuje zdravie
Čo jesť na chudnutie? Stačí zvýšiť príjem jednej zložky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.