13.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anastasia_Panait)
Piškótový koláč je základom mnohých dezertov a pochúťkou sám o sebe. Hovorí sa, že je to dosť rozmarný koláč, a to kvôli jeho jemnej forme, ktorú môže zmeniť naše najmenšie zakopnutie. Pozrite sa, aké kroky by ste mali mať na pamäti pre úspešný proces pečenia.

Foto: shutterstock/Anastasia_Panait
Hoci sa piškótový koláč môže zdať na prvý pohľad jednoduchý, v skutočnosti môže byť celkom zložitý. Existuje toľko cukrárov, koľko je metód, ako pripraviť nadýchaný a chutný koláč. Mnohé recepty však majú spoločné určité tipy, ktoré majú amatérom uľahčiť absolvovanie celého procesu a dosiahnuť úspech. Pozrite sa, aké chyby nerobiť pri kombinovaní surovín.
Piškótový koláč s 3 vajcami. Urobte ho pol hodiny predtým, ako začnete miešať prísady
Piškótový koláč sa dá pripraviť na mnoho spôsobov. V závislosti od toho, na čo upečený výrobok použijeme – na stavbu poschodového koláča alebo ako základ pre želé dezert – sa bude líšiť gramáž. Na prípravu dna na vianočné dobroty budete potrebovať:
- 3 vajcia
- 3/4 šálky cukru
- 3/4 šálky tortovej múky
- 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
- 3 polievkové lyžice vody
- 3 polievkové lyžice oleja
- štipku soli

Foto: shutterstock/beats1
Piškótový koláč, ktorý vždy vyjde. Kľúčom k úspechu je neponáhľať sa
Príprava:
Hovorí sa, že kľúčom k úspechu pri pečení piškótového koláča je dôkladne vyšľahať bielka a hneď na začiatku pridať štipku soli. Tým sa zabezpečí, že pena bude tuhá – čo je presne to, čo potrebujeme. Keď je misa otočená hore dnom a zmes nespadla na zem, prejdeme k pridávaniu cukru. Aj v tejto fáze musíme byť precízni a dôkladne premiešať sladký prídavok, ktorý by sme mali sypať do bielkov po častiach (napr. po jednej čajovej lyžičke). Následne do misy nasypeme prášok do pečiva a múku na koláče – tiež ju rozdelíme na niekoľko dávok rovnako ako cukor.

Foto: shutterstock/Ahanov Michael
Úplne nakoniec zmeníme rýchlosť mixéra na nižšiu a pri pomalom chode prístroja pridáme vodu a olej. Hladkú, dobre premiešanú zmes vylejte na plech vyložený papierom na pečenie. Koláč pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 25 minút. Nezabudnite piškótový koláč príliš rýchlo vybrať z tepla, po skončení pečenia ho v nej nechajte odpočívať s pootvorenými dvierkami. Základ dezertu vyberte na pracovnú dosku až po 30 minútach.
Redakcia Vášeň v tebe (
Súvisiace články:
Jednoduchý piškótový koláč z 3 ingrediencií. Vychádza nadýchaný ako obláčik
Najjednoduchší koláč, aký svet pozná. Jogurtový koláč je vždy mäkký a vláčny
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.