14.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BearFotos).
Bez nej si slovenské sviatky či obyčajný zemiakový šalát nevieme predstaviť. No majonéza, ktorú si dnes bežne kupujeme v obchode, má často s tou pravou, domácou len pramálo spoločného. Odborníci na výživu bijú na poplach: niektoré druhy môžu nášmu telu viac uškodiť než pomôcť. Čomu sa v obchode radšej vyhnúť? A ako si pripraviť tú najlepšiu doma za 2 minúty?

Foto: shutterstock/BearFotos
Slovenská klasika, ktorú jeme po stovkách ton ročne
Majonéza patrí medzi najobľúbenejšie studené omáčky na Slovensku. Ročne jej podľa prieskumu AC Nielsen zjeme v priemere 0,4 kg na osobu, a to najčastejšie v šalátoch, sendvičoch, nátierkach či ako základ rôznych dresingov.
Ale pozor – nie všetko, čo sa volá majonéza, je pre naše telo rovnako prijateľné. V obchodoch je veľké množstvo výrobkov, ktoré sa od tradičnej receptúry poriadne odklonili.
„Falošné“ majonézy: Plné prísad, ktoré nechcete jesť
Najväčší problém moderných majonéz? Ich zloženie.
Namiesto vajec a kvalitného oleja často obsahujú:
- modifikované škroby
- lacné rastlinné tuky
- stabilizátory
- konzervačné látky
- arómy, ktoré majú iba imitovať chuť majonézy
„Zloženie si vždy čítajte. Ak je dlhšie ako krátky zoznam na nákup, radšej späť do regála,“ varujú odborníci.
Čo by mala obsahovať dobrá majonéza?
Tá najlepšia je často tá najjednoduchšia. Kvalitná majonéza má:
- vaječné žĺtky
- rastlinný olej (ideálne repkový alebo slnečnicový)
- ocot alebo citrónovú šťavu
- soľ, korenie – a nič viac
Niektorí dokonca pridávajú aj kvapku medu, čo jemne zjemní chuť a zvýrazní krémovosť. Presne takto to robí aj TikTokový gastrohit „skoda_martin“.
Recept na domácu majonézu za 2 minúty: Krémová, bez chémie
Chcete si ju pripraviť sami doma? Žiaden problém. Potrebujete len pár surovín a tyčový mixér.
Ingrediencie:
- 400 ml repkového alebo slnečnicového oleja
- 40 g plnotučnej horčice
- 3 žĺtky
- štipka soli a čierneho korenia
- 10 g tekutého medu
- 10 ml octu
Postup:
- Všetko vložte do vysokej nádoby
- Mixujte tyčovým mixérom pár sekúnd – hotovo
Tip: Majte všetky suroviny pri izbovej teplote – zaručí vám to hladkú, krémovú konzistenciu
Majonéza a zdravie: Môžeme si ju dovoliť aj pri diéte?
Áno, aj keď má majonéza okolo 700 kcal na 100 g, nemusí byť nepriateľom vašej postavy.
Kľúčom je miernosť a kvalita.
Domáca majonéza pripravená z kvalitných surovín obsahuje nenasýtené tuky, ktoré naše telo potrebuje. Ale ak ju konzumujeme denne a vo veľkých množstvách, pridáva sa k riziku obezity, cholesterolu či tráviacich problémov.
Záver pre bežného konzumenta
Nie je majonéza ako majonéza. Vyhnite sa umelým náhradám a konzervám plným „éčiek“. Keď sa naučíte pripraviť si vlastnú, bude nielen chutnejšia, ale aj zdravšia – a možno si ju zamilujete natoľko, že už po tej z obchodu nikdy nesiahnete.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Sú zamatové a plné kolagénu a Slováci sa ich boja. Líčka v tejto omáčke sú poézia
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.