14.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/SynthEx).
Pomerne veľa ľudí má dosť citlivý žalúdok, v dôsledku čoho pociťujú po vypití kávy mnohé nepríjemné ťažkosti. Našťastie sa tomu dá predísť výberom tej najzdravšej kávy pre náš tráviaci systém. Stačí si kúpiť správny výrobok a správne ho uvariť. Zistite, ktorá káva je pre žalúdok najšetrnejšia.

Foto: shutterstock/SynthEx
Ak máte citlivý žalúdok, nemusíte sa úplne vzdať pitia kávy. Stačí si vybrať konkrétny druh nápoja, aby ste sa nemuseli obávať nepríjemných pocitov. Kľúčom k úspechu však nie je len správny výrobok, ale aj spôsob jeho prípravy. Poradíme vám, ako pripraviť tú najzdravšiu kávu pre náš tráviaci systém.
Akú kávu by sme si mali vybrať, ak máme citlivý žalúdok? Táto bude najlepšia
Ak máme citlivý žalúdok, oplatí sa venovať pozornosť tomu, akú kávu pijeme a ako ju pripravujeme. Má to veľký vplyv na to, ako bude pôsobiť na náš organizmus a najmä na náš tráviaci systém.

Foto: shutterstock/PeopleImages.com – Yuri A
Aby sme dosiahli kávu, ktorá je šetrná k žalúdku, treba mať na pamäti niekoľko aspektov:
- Filtrovanie – pri príprave kávy je dobré používať papierové filtre, ktoré pomôžu očistiť kávové zrná od niektorých dráždivých látok.
- Výber správnej kávy – je dobré kupovať kávy s nízkym obsahom kyselín, pretože sú šetrnejšie k tráviacemu systému. Ideálne sú aj dvojnásobne fermentované kávy, pretože tým, že sa tento proces vykoná dvakrát, sa zvyšuje jej šetrnosť k žalúdku. Na to sa oplatí dávať pozor, pretože väčšina káv prechádza fermentáciou len raz.
- Stupeň praženia – vyberajte si aj tmavé pražené kávy, pretože obsahujú menšie množstvo zlúčenín, ktoré stimulujú produkciu žalúdočných kyselín. Podľa výskumov má tiež nižšiu koncentráciu zlúčenín, ktoré dráždia náš žalúdok, ako stredne pražená káva.
- Studené varenie – tzv. cold brew. Tento spôsob varenia kávy odstraňuje z nápoja horkosť a kyslosť. Pomleté kávové zrná sa namáčajú vo vode pri nižšej teplote po dlhšiu dobu.
Preto možno konštatovať, že káva s nízkou kyslosťou, tmavé praženie a cold brew je najlepšia pre žalúdok. Vďaka tomu ju naše telo lepšie vstrebe.
Ako piť kávu, aby vám nedráždila žalúdok? Veci, ktoré treba mať na pamäti
- Okrem výberu správnej kávy a správneho spôsobu jej prípravy existuje niekoľko zmien, ktoré by ste mali urobiť vo svojej každodennej rutine, aby ste sa vyhli nepríjemným žalúdočným ťažkostiam. V prvom rade sa snažte nepiť kávu na prázdny žalúdok.
- Namiesto toho je dobré pred jej pitím niečo zjesť, aby ste znížili kyslosť. Postačia napríklad ovsené vločky alebo celozrnný chlieb. Samozrejme, mali by sme dbať aj na to, aby sme nepili príliš veľa kávy, najmä ak pociťujeme nejaké nepríjemné pocity.
- Okrem toho môžeme obyčajné mlieko nahradiť rastlinným alebo nízkotučným mliekom. Taktiež sa snažte nepiť kávu bezprostredne po ťažkom jedle, pretože by to mohlo zhoršiť nepríjemné príznaky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Chorváti ho jedia. Na Slovensku je stále podceňovanou zeleninou.
Každý senior by ho mal mať vo svojej kuchyni. Nahradí mnohé doplnky z lekárne
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.