14.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/George Dolgikh).
Vysoký cholesterol a tlak už nemusí byť strašiakom. Odborníci odhalili potraviny, ktoré dokážu zázraky s vaším srdcovo-cievnym systémom. Stačí ich zaradiť do jedálnička a výsledky uvidíte už za pár týždňov.

Foto: shutterstock/George Dolgikh
Srdcovo-cievne ochorenia sú najčastejšou príčinou predčasných úmrtí na Slovensku. Spôsob stravovania pritom zohráva kľúčovú úlohu v prevencii týchto ochorení. Správna strava môže výrazne znížiť riziko vysokého krvného tlaku, aterosklerózy, infarktu či mozgovej príhody.
Losos: Prírodný bojovník proti zlému cholesterolu
Losos a iné tučné morské ryby sú najlepším zdrojom omega-3 mastných kyselín. Tieto látky znižujú hladinu cholesterolu, regulujú krvný tlak a pôsobia proti zrážaniu krvi. Odborníci odporúčajú jesť ryby aspoň dvakrát týždenne.
Ovos: Tajná zbraň proti zápalom v tele
Ovos a celozrnné produkty predovšetkým dodávajú telu vlákninu, ktorá následne znižuje hladinu cholesterolu. Keď konzumujete komplexné sacharidy, zároveň chránite svoje telo pred výkyvmi glukózy v krvi, ktoré často spôsobujú zápaly a tým poškodzujú cievy. Ovsená kaša s jogurtom a ovocím preto predstavuje ideálnu voľbu na raňajky alebo dokonca ľahkú večeru, čím podporíte svoje zdravie každý deň.
Listová zelenina: Elixír pre vaše cievy
Zelená listová zelenina obsahuje draslík, ktorý znižuje krvný tlak, a kyselinu listovú. Vitamín B9 znižuje riziko infarktu a mozgovej príhody až o 20 percent. Každý deň zjedzte aspoň 1-2 porcie šalátu, kelu alebo špenátu.
Olivový olej: Tekuté zlato pre vaše srdce
Olivový olej znižuje hladinu cholesterolu, má protizápalové účinky a reguluje krvný tlak. Antioxidanty v ňom chránia pred nadmernou zrážanlivosťou krvi. Pridávajte ho do šalátov alebo ním nahraďte maslo na chlebíčkoch.

Foto: shutterstock/gabrihita
Paradajky: Zdroj najsilnejších antioxidantov
Paradajky obsahujú lykopén, ktorý posilňuje steny ciev, zvyšuje ich pružnosť a znižuje riziko zápalu tepien a žíl. Tepelná úprava zvyšuje vstrebávanie lykopénu, preto je vhodné zaradiť do stravy paradajkovú polievku či pečené paradajky.
Fermentované mliečne výrobky: Strážcovia vášho krvného tlaku
Jogurt, kefír či cmar predovšetkým obsahujú probiotiká, ktoré následne bojujú proti zápalom a zároveň znižujú krvný tlak. Dobré črevné baktérie navyše obmedzujú vstrebávanie zlého cholesterolu a preto znižujú riziko aterosklerózy. Mliečne výrobky tiež dodávajú vitamín K2, ktorý potom účinne chráni vaše cievy pred poškodením.
Čas jedál ovplyvňuje zdravie srdca
Pre srdce je dôležité nielen to, čo jeme, ale aj kedy. Ľudia pracujúci na nočné zmeny sú náchylnejší na srdcovo-cievne ochorenia. Nejedzte neskoro večer ani tesne pred spaním. Ideálne je posledné jedlo konzumovať aspoň 3 hodiny pred spánkom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najlepšia zelenina, ktorú môžete jesť. Predlžuje život a zlepšuje zdravie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.