14.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/avijit bouri).
Psyllium je známe svojimi vlastnosťami podporujúcimi chudnutie a stimulujúcimi činnosť čriev. Ukazuje sa však, podľa nových výskumov, ako výborná podpora aj pre mozog. Zlepšuje reakčný čas a môže chrániť pred demenciou.

Foto: shutterstock/avijit bouri
Stále ho máme v strave príliš málo
Odborníci na výživu, lekári aj vedci sa zhodujú: vláknina je nevyhnutná v každodennej strave. Napriek tomu jej stále prijímame príliš málo – hoci zdrojov máme dostatok. Vláknina hrá kľúčovú úlohu v správnom fungovaní čriev:
- podporuje peristaltiku čriev,
- reguluje rytmus vyprázdňovania,
- pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi,
- kontroluje hladinu cukru v krvi,
- znižuje zápaly,
- pomáha detoxikovať organizmus tým, že „zametá“ toxíny z tela.
Podľa EFSA (Európsky úrad pre bezpečnosť potravín) by sme mali denne prijať aspoň 25 g vlákniny, no podľa svetových údajov to stále nerobíme. Američania denne skonzumujú len približne 5 g tohto dôležitého prvku. Medzi Slovákmi je situácia o niečo lepšia – podľa Kataríny Chudíkovej z Úradu verejného zdravotníctva SR jej Slováci na deň prijmú iba 10 až 12 gramov. Ale stále je to málo na pokrytie potrieb organizmu.
Psyllium – najlepší zdroj vlákniny
Jedným z najlepších zdrojov vlákniny sú šupky psyllia (Plantago psyllium). Vlastnosti tejto celoročnej rastliny sú známe už celé stáročia. V jej charakteristických semienkach sa ukrýva mimoriadne množstvo cennej vlákniny, ktoré prekonáva napríklad aj ľanové semienko. V 100 g psyllia sa nachádza až 70 g čistej vlákniny.
Psyllium sa odporúča pri:
- hnačkách,
- zápche,
- chudnutí,
- syndróme dráždivého čreva,
- žalúdočných vredoch,
- na ochranu pečene.
Výnimočnosť tejto rastliny nespočíva len v obrovskom obsahu čistej vlákniny, ale aj v prítomnosti polysacharidu, ktorý v črevách vytvára slizovitú vrstvu s množstvom blahodarných účinkov: chráni črevné steny, zlepšuje pohyb tráveniny a zvyšuje vstrebávanie živín. Je výborným pomocníkom pri chudnutí, pretože poskytuje dlhodobý pocit sýtosti vďaka tomu, že v žalúdku výrazne napučí a „zablokuje“ hlad.
Najčastejšie sa vyskytuje vo forme práškovaných šupiek, je ľahko dostupné v bylinkárňach, lekárňach aj online. A navyše je relatívne lacné – za 500 g zaplatíte okolo 10 €. Môžete ho pridať do ovsenej kaše, rozmiešať vo vode, prisypať do misky s rannými cereáliami či müsli, dokonca aj do šalátov.

Foto: shutterstock/Tatiana Kochkina
Prekvapivý objav vedcov
Nedávno publikovaný výskum v Nature Communications naznačuje, že psyllium má aj ďalšie prekvapivé účinky, ktoré nesúvisia s tráviacim traktom, ale s mozgom.
Minulý rok vedci pod vedením Mary Ni Nochlainn rozdelili 36 párov dvojčiat do dvoch skupín: jedna dostávala placebo, druhá denne užívala vlákninový doplnok s obsahom psyllia po dobu 12 týždňov. Vedci zistili, že účastníci užívajúci psyllium dosiahli lepšie výsledky v testoch mozgových funkcií, mali lepšie reakčné časy a rýchlejšie spracovávali informácie ako tí z placebo skupiny.
Ďalšia štúdia, tentoraz z Nutrition Research, ukázala, že vďaka psylliu možno znížiť poškodenie bielej hmoty mozgu, čo je jav spojený s demenciou. Ako je to možné?
Všetko súvisí s tzv. osou črevo–mozog, teda systémom prepojenia medzi črevami a mozgom. Aj keď si to často neuvedomujeme, tieto orgány majú toho spoločného oveľa viac, než by sa mohlo zdať. Vedci si všimli, že po odstránení nepravidelností v tráviacom systéme často miznú aj chronické bolesti hlavy.
Tieto výskumy ešte jasnejšie ukazujú, aké dôležité je starať sa o zdravie čriev v kontexte celkového zdravia organizmu.

Foto: shutterstock/Marinesea
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čo sa stane s vaším telom, ak budete jesť jogurt každý deň? Zoznam benefitov je dlhý
Koľko krokov denne treba urobiť, aby ste boli zdraví? Vedci majú prekvapivú odpoveď
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.