15.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/mayura benjarattanapakee).
Ostré, intenzívne, nie každému sa to páči. Kajenské korenie si najčastejšie vyberajú milovníci výrazných chutí. Nie každý však vie, že okrem svojej pikantnosti ponúka aj mnohé zdravotné benefity. Zistite, čo ešte toto korenie ponúka a čo môže urobiť pre vaše telo.

Foto: shutterstock/mayura benjarattanapakee
Kajenské korenie, hoci často zamieňané s čili papričkami, pochádza z inej odrody známej ako Capsicum annuum. Pestuje sa najmä v Severnej a Južnej Amerike a Indii. Napriek svojej ostrosti sa korenie používa nielen do jedál, ale aj v prírodnej medicíne, keďže sa verí, že má zdraviu prospešné vlastnosti.
Stojí za zmienku, že názov pochádza z mylnej predstavy Krištofa Kolumba, ktorý si myslel, že objavil cestu do Indie a chcel otestovať čierne korenie pre Európu. Natrafil však na papriku. Jeho ostrosť je spôsobená obsahom kapsaicínu.
Na čo je dobré kajenské korenie? Výhody, o ktorých možno neviete
Korenie má hrejivý účinok a zrýchľuje metabolizmus, vďaka čomu je obľúbenou prísadou do redukčných diét. Kapsaicín na druhej strane stimuluje obehový systém, zlepšuje prietok krvi a podporuje zdravie srdca.
Podľa health.com pôsobí aj ako prírodný liek proti bolesti. Pri lokálnej aplikácii pomáha zmierniť bolesti svalov a kĺbov. Podporuje tráviaci systém stimuláciou produkcie tráviacich enzýmov a zlepšuje pohyb čriev, ktorý posúva potravu systémom. Okrem toho môže posilniť imunitný systém vďaka svojim protizápalovým a antioxidačným vlastnostiam. Obsahuje tiež vysoký obsah vitamínu C.

Foto: shutterstock.com/Bojsha
Aké sú vedľajšie účinky kajenského korenia? Stojí za to si to pripomenúť
Jeho intenzita dráždi žalúdok, spôsobuje pálenie záhy, v niektorých prípadoch aj problémy s refluxom. Ľudia s citlivým tráviacim systémom alebo srdcovými poruchami by mali používať toto korenie s mierou, pretože nadbytok kapsaicínu môže ovplyvniť krvný tlak.
Ak ste alergický na papriku alebo zlúčeninu, ktorá jej dodáva korenie, objavia sa alergické reakcie, ako je vyrážka alebo svrbenie. Aby ste sa vyhli negatívnym účinkom, je najlepšie zaviesť korenie do vašej stravy postupne, počnúc malými množstvami a sledovať reakciu vášho tela. Ak sa objavia nejaké problémy, mali by ste okamžite navštíviť lekára.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Chorváti ho jedia. Na Slovensku je stále podceňovanou zeleninou.
Seniori by ho mali jesť vo veľkom množstve. Podporuje činnosť srdca a znižuje cukor
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.