15.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot).
Ako správne variť ryžu? Zdanlivo triviálna úloha môže spôsobiť problémy. Mnohí z nás robia bežnú chybu, ktorá ovplyvňuje nielen štruktúru, ale aj chuť.

Foto: shutterstock/Pixel-Shot
Ryža je obľúbenou prísadou do mnohých jedál a jednou z najobľúbenejších obilnín na svete. Často ju však varíme nesprávne. Nie každý si totiž uvedomuje, že tajomstvo dokonalej ryže nespočíva len v pomere vody, ale v celom procese prípravy. Od namáčania, cez varenie na miernom ohni až po chvíľu odpočinku po uvarení.
Ako správne variť ryžu? Nie každý vie o správnej príprave
- Pred vložením ryže do hrnca často zabúdame na jej prepláchnutie. Je to veľmi dôležité kvôli odstráneniu prebytočného voľného škrobu. Zrnká sa nelepia a neprilepia na dno. Po uvarení budú pevné a sypké.
- A čo je ešte dôležitejšie, zbaví povrch zrna nečistôt, ako je prach alebo iné častice. Po uvarení bude jeho chuť ešte lepšia.
- Okrem toho neutralizujeme všetky pachy, ktoré mohli preniknúť počas skladovania. Preto je najlepšie ryžu niekoľkokrát prepláchnuť. Voda by maly byť čistá.
Ako uvariť dokonale sypkú ryžu? Držte sa týchto pravidiel a vždy bude neskutočne chutná.

Foto: shutterstock/PawelKacperek
- Ďalším kľúčovým faktorom pri varení ryže je správny pomer. Najlepšie je použiť 1,5 až 2,5 šálky vody na 1 šálku ryže, aby zrná neabsorbovali všetku vodu.
- Nezabudnite tiež, že na rozdiel od cestovín by sa ryža počas varenia nemala miešať. Stačí ju premiešať iba raz. Hneď po vhodení do vriacej vody. Pri neskoršom miešaní sa uvoľní škrob. Tým sa ryža stane lepkavou a ľahko sa rozpadne.
- Po uvarení ju nechajte 5 minút prikrytú. Vďaka pare bude ryža nadýchanejšia.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Milióny ľudí ho stále jedia. Táto ryža je ako jed. Trikrát si rozmyslite, než ju hodíte do hrnca
Nikdy to nerobte s varenou ryžou. Môžu sa v nej objaviť baktérie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.