Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Prekvapte na Veľkú noc namiesto tradičného chleba! Česká špecialita ohúri aj vašu svokru

15.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Madeleine Steinbach). Hľadáte spôsob, ako oživiť veľkonočné menu a prekvapiť rodinu niečím netradičným? Zabudnite na klasický chlieb a vyskúšajte sladký mazanec – českú veľkonočnú...

15.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Madeleine Steinbach).

Hľadáte spôsob, ako oživiť veľkonočné menu a prekvapiť rodinu niečím netradičným? Zabudnite na klasický chlieb a vyskúšajte sladký mazanec – českú veľkonočnú pochúťku, ktorá si získa srdce každého pri stole. Jednoduchý recept zvládne aj začiatočník!

Tradičný český mazanec očarí nielen svojou zlatistou farbou a mandľovou ozdobou, ale aj jemnou, nadýchanou textúrou. Tento sladký veľkonočný chlebík sa stane novým obľúbencom vašej rodiny!
Foto: shutterstock.com/Madeleine Steinbach

Aký chlieb podávať na Veľkú noc? Namiesto siahnutia po tradičnom bochníku sa inšpirujte našimi českými susedmi a pripravte sladký mazanec. Určite prekvapíte rodinu, ktorá si na ňom bude pochutnávať s nadšením.

Mazanec: Sladký poklad z českej kuchyne, ktorý si zamilujete

Mazanec predstavuje tradičný český sladký chlebík pripravovaný pri príležitosti veľkonočných sviatkov. Kedysi sa krájal na plátky, následne namáčal vo víne a „mazal“ medom, odkiaľ pochádza aj jeho názov. V závislosti od regiónu a zvyklostí danej rodiny sa recept mohol mierne líšiť. Ako ho pripraviť dnes? Napriek zdaniu to nie je také náročné, ako by sa mohlo zdať.

Tento sladký bochník môže byť dokonalým doplnením sviatočného jedálnička aj na Slovensku. O to viac, že jeho príprava nie je obzvlášť komplikovaná a nepotrebujete na to žiadne vymyslené ingrediencie. Prekvapte blízkych nezvyčajným bochníkom a staňte sa hviezdou veľkonočného stola!

Tajomstvo dokonalého mazanca: Ingrediencie, ktoré nesmú chýbať

Na prípravu tohto voňavého veľkonočného zázraku budete potrebovať:

  • 2 poháre hladkej múky (približne 350 g)
  • 2/3 pohára mlieka (približne 150 ml)
  • 70 g bieleho cukru
  • 85 g masla
  • 3 žĺtky + 1 vajce na potretie
  • 20 g čerstvého droždia
  • hrsť hrozienok
  • 40 g mandľových lupienkov
  • vanilkový cukor
  • štipku soli

Tieto jednoduché suroviny sa pod vašimi rukami premenia na neodolateľnú pochúťku, ktorá rozvonia celý dom a priláka všetkých členov rodiny do kuchyne. Hrozienka dodajú mazancu šťavnatosť a mandľové lupienky príjemnú chrumkavosť. Kombinácia vanilky a masla vytvorí arómu, ktorej nikto neodolá.

Hrozienka dodávajú mazancu prirodzenú sladkosť a šťavnatosť. Pre ešte lepšiu chuť ich môžete pred použitím namočiť do rumu alebo horúcej vody s vanilkovým cukrom.
Foto: shutterstock.com/katuSka

Krok za krokom k dokonalému mazancu: Jednoduchý návod pre každého

Prípravu chlebíka začnite preložením masla do malého hrnca a následným rozpustením na miernom ohni. Medzitým do veľkej misy preosejte múku, oba cukry a štipku soli. Premiešajte, potom vlejte polovicu mlieka a pridajte rozdrobené droždie. Jemne premiešajte, aby vznikol kvások. Keď sa ingrediencie spoja, odložte približne na 20 minút.

Do mierne vykysnutého kvásku pridajte mokré ingrediencie – zvyšnú časť mlieka, rozpustené a stále teplé maslo a žĺtky. Vymiesite cesto, potom pridajte hrozienka a väčšiu časť mandlí (nechajte si trochu na dekoráciu). Mieste ešte chvíľu, až kým sa cesto nebude pekne oddeľovať od stien misy. Keď sa tak stane, prikryte celok potravinovou fóliou a odložte na hodinu.

Na plech na pečenie položte papier na pečenie. Vykysnuté cesto preložte na pracovnú dosku, vytvarujte z neho bochník, preložte na pripravený plech a znovu odložte, tentoraz na hodinu a pol. Rúru nastavte na 160 stupňov, aby sa stihla rozohriať. Vykysnutý chlebík potrite rozšľahaným vajcom a posypte mandľami.

Vložte do rúry a pečte približne 45 minút. Keď po prepichnutí špáradlom zostane suché, bochník bude hotový. Podávajte po vychladnutí samostatne alebo s vybranými doplnkami. Dobrú chuť!

Mazanec môžete servírovať rôznymi spôsobmi – nakrájajte ho na plátky a podávajte s maslom, džemom alebo medom. Niektorí ho radi namáčajú do kávy alebo čaju. Tento univerzálny veľkonočný chlebík sa hodí na raňajky, olovrant aj ako dezert po hlavnom jedle.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Veľká noc 2025 prekvapí svojím dátumom: Čakáme dlhšie ako minulý rok!

Musíte ísť na Veľkonočný pondelok do kostola? Toto hovorí liturgický kalendár


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Namiesto toho, aby ste si ich dali na nohy, utrite si nimi okná. Šmuhy už nebudú problémom

15.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/SrdjanVrebac) Jednou zo základných domácich prác je umývanie okien, čo je pomerne nevďačná úloha kvôli vznikajúcim šmuhám. Pozrite sa,…

Rámy okien budú na sviatky žiariť. Vyskúšajte trik s jedlou sódou

15.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Udržiavať rámy okien dokonale čisté môže byť poriadna výzva, no stačí použiť jedlú sódu a výsledok vás…

Zasypte a počkajte. Odstráni aj tie najhoršie škvrny z vašej pohovky a stojí 2 eurá

15.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Creative_Bird) Začiatok jari je vhodný na upratovanie domácnosti, najmä keď sa blížia veľkonočné sviatky. Žiaľ, niektorých škvŕn sa zbavuje…

Lepkavá kaša namiesto sypkej? Väčšina Slovákov robí chybu hneď na začiatku

15.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). Ako správne variť ryžu? Zdanlivo triviálna úloha môže spôsobiť problémy. Mnohí z nás robia bežnú chybu, ktorá ovplyvňuje…

Táto šťava je tajomstvom mladistvého vzhľadu celebrít. Pite ju každý deň pol hodiny po jedle.

15.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Táto zelená šťava sa nedávno stala známou ako „super nápoj“. S obľubou sa mu venujú najväčšie hollywoodske…

Auto Trendy

Nový Fiat Cronos 2025: Skôr než ho oficiálne odhalili, už stojí v predajniach

15.4.2025 Redakcia Auto trendy - Fiat Cronos 2025, najnovší redizajn obľúbeného sedanu, ešte nebol oficiálne predstavený, no argentínski predajcovia sa toho nebáli a už ho vystavili vo svojich showroomoch. Čo…

Suzuki eVitara: Prvá elektrická Vitara prichádza

15.4.2025 Redakcia Auto trendy - Suzuki eVitara je prvou plne elektrickou lastovičkou od japonského výrobcu, ktorý si dal na čas, aby vstúpil do sveta elektromobility. Čo ponúka toto kompaktné SUV…

Trump cúva: Chystá sa zrušiť 25 % clo na autá? Prekvapivý dôvod za jeho rozhodnutím!

15.4.2025 Redakcia Auto trendy - Donald Trump opäť prekvapuje. Po mesiacoch napätia a zavádzaní 25-percentného cla na dovoz automobilov teraz naznačuje, že by mohlo dôjsť k jeho zrušeniu. Výrobcovia áut…

Elektrické autá prekvapili: spoľahlivejšie ako spaľovacie, ale trápi ich starý známy problém

15.4.2025 Redakcia Auto trendy - Elektrické autá sú nielen ekologickejšou alternatívou, ale podľa najnovšieho nemeckého výskumu aj spoľahlivejšou voľbou na cesty. Avšak ani moderné technológie ich nezbavili problému, ktorý roky…

Čínske elektromobily nabíjajú rýchlejšie, než si stihnete kúpiť kávu.

15.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že váš elektromobil sa nabijete za päť minút – tak rýchlo, ako by ste natankovali benzín. Čínsky výrobca automobilov BYD túto technológiu už…

Neplaťte ako turista: Tajné triky, ako prežiť New York za polovičnú cenu. Rady skúseného cestovateľa

15.4.2025 Redakcia Auto trendy - Chystáte sa na výlet do mesta, ktoré nikdy nespí? Myslíte si, že ste pripravení na všetko, čo vám Big Apple ponúkne? Omyl! Každý rok milióny…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov