19.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Zapylaiev Kostiantyn)
Sezóna špargle sa rýchlo blíži a mnohí z nás sa už nevedia dočkať, kedy sa objaví v obchodoch a na našich tanieroch. Je to nielen jedinečná pochúťka, ale aj zelenina plná cenných výživových hodnôt. Tu je dôvod, prečo by ste ju mali zaradiť do svojho jedálnička.

Foto: shutterstock/Zapylaiev Kostiantyn
Sezóna špargle. Kedy je najlepší čas na ich konzumáciu
Špargľa sa zvyčajne predáva od polovice apríla do konca júna. Ich dostupnosť je obmedzená vzhľadom na ich špecifický rastový cyklus – mladé výhonky sú jedlé len niekoľko týždňov. Časom sa stávajú tvrdými a lepkavými, čím strácajú svoju chuť.
Špargľa je viacročná plodina, ktorá sa pestuje na trvalých plantážach. Ich rast závisí od teploty a vlhkosti pôdy, takže teplá jar podporuje ich rýchlejší príchod na trh. Vzhľadom na krátku sezónu sa oplatí využiť toto obdobie a zaradiť špargľu do svojho jedálnička čo najčastejšie.
Špargľa – bohatstvo nutričných hodnôt
Špargľa je nielen ľahko stráviteľná, ale aj mimoriadne bohatá na živiny. Obsahuje iba 20 kcal na 100 gramov, čo z nej robí ideálnu zeleninu pre tých, ktorí si strážia postavu. Napriek nízkemu obsahu kalórií je skutočnou vitamínovou a minerálnou bombou. Obsahujú veľké množstvo:
- vápnika
- draslíka
- horčíka
- selénu

Foto: shutterstock/DenisProduction.com
Špargľa sa vyznačuje aj vysokým obsahom vlákniny, ktorá:
- pomáha znižovať hladinu „zlého“ cholesterolu,
- znižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu,
- podporuje vývoj zdravej črevnej mikroflóry.
Kto by sa mal špargli vyhýbať? Títo ľudia musia byť opatrní
Napriek mnohým zdraviu prospešným vlastnostiam nie je špargľa vhodná pre každého. Ľudia trpiaci dnou by mali jej konzumáciu obmedziť, pretože obsahuje puríny – zlúčeniny, ktoré môžu zvyšovať hladinu kyseliny močovej v tele. Z rovnakého dôvodu sa špargľa nesmie odporúčať v strave ľudí s močovými kameňmi.

Foto: shutterstock/zi3000
Treba tiež pripomenúť, že špargľa má prirodzené diuretické vlastnosti, preto by sa ľudia s problémami s obličkami mali o jej konzumácii poradiť so svojím lekárom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Táto zelenina je najlepšia na čistenie žíl a tepien. Oplatí sa ju pridať do jedla
Ako znížiť riziko rakoviny hrubého čreva o viac ako 50 percent? Stačí jedna zmena
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.