15.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Gleb Usovich).
Oleje lisované za studena sú čoraz obľúbenejšie medzi ľuďmi, ktorí sa chcú stravovať zdravo. Zachovávajú si výživovú hodnotu a autentickú chuť semien, z ktorých sa vyrábajú. Na rozdiel od rafinovaných olejov, ktoré spracovaním pri vysokých teplotách strácajú svoje jedinečné vlastnosti, oleje lisované za studena ponúkajú množstvo nenasýtených mastných kyselín a vitamínov.

Foto: shutterstock/Gleb Usovich
Olej lisovaný za studena. Ktorý si vybrať?
Repkový olej je cenený pre svoju zlatistú farbu a jemnú orieškovú chuť a je jedným z najvšestrannejších olejov lisovaných za studena. Vďaka optimálnemu pomeru kyselín omega 3 a omega 6 a vysokému obsahu vitamínu E je vynikajúcim doplnkom mnohých jedál, od šalátov až po domácu majonézu.
Na druhej strane rascový olej, známy aj ako „zlato faraónov“, sa vyznačuje intenzívnou korenisto-paprikovou chuťou a širokou škálou zdraviu prospešných látok. Obsahuje vitamíny, aminokyseliny a nenasýtené mastné kyseliny, ktoré môžu pomôcť v boji proti cukrovke alebo hypertenzii.
Konopný olej bohatý na kyselinu gama-linolénovú má využitie v kuchyni aj v kozmetike. Jeho pikantná a orechová chuť sa hodí k mäsovým a ryžovým pokrmom a v kozmetike sa používa ako sérum na tvár alebo prípravok na starostlivosť o nechty.
Sezamový olej s charakteristickou sladkastou chuťou je v ázijskej kuchyni nenahraditeľnou zložkou. Vďaka svojej ľahkosti a absencii horkosti je ideálnym doplnkom šalátov a rezancových jedál.
Trh ponúka širokú škálu olejov lisovaných za studena, ktoré môžu obohatiť stravu o cenné živiny a jedinečné chute. Oplatí sa experimentovať s rôznymi druhmi, aby sme našli tie, ktoré najlepšie vyhovujú našim chutiam a zdravotným potrebám.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Už po niekoľkýkrát za sebou sa stala najlepšou diétou na svete. Vznikla v Európe
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.