Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Záhrada,

Bielenie zeleniny. Hustý pór, chutnejší zeler a špargľa

16.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/sophiecat). Chcete, aby vaša zelenina mala jemnejšiu chuť a zdravší vzhľad? Zoznámte sa s technikou bielenia – jednoduchým postupom, ktorý skúsení záhradníci používajú už...

16.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/sophiecat).

Chcete, aby vaša zelenina mala jemnejšiu chuť a zdravší vzhľad? Zoznámte sa s technikou bielenia – jednoduchým postupom, ktorý skúsení záhradníci používajú už stáročia. Je to prirodzená metóda zušľachťovania niektorých druhov zeleniny, ktorá nielen zlepšuje jej kulinárske vlastnosti, ale dodáva jej aj exkluzívny charakter.

Pri pestovaní póru sa veľmi dobre osvedčilo bielenie zeleniny.
Foto: shutterstock/sophiecat

Čo je bielenie zeleniny?

Bielenie zeleniny je spôsob ošetrenia, ktorý obmedzuje prístup svetla k vybraným častiam rastliny, čo vedie k inhibícii produkcie chlorofylu – zeleného farbiva zodpovedného za fotosyntézu. Výsledkom tohto procesu je svetlejšia farba rastlinných tkanív a ich jemnejšia a menej horká chuť.

Táto technika je obzvlášť cenná pri pestovaní zeleniny, ktorej zelené časti sú zvyčajne horké alebo vláknité. Bielenie im dodá jemnejšiu chuť, šťavnatosť a mäkkosť. Okrem toho zelenina, ktorá prešla touto úpravou, často získava lepšiu trhovú hodnotu vďaka svojmu atraktívnejšiemu vzhľadu.

Tradične sa bieli najmä pór, zeler a špargľa, hoci túto techniku možno použiť aj pri čakanke alebo rebarbore. Každá z týchto druhov zeleniny si vyžaduje trochu iný prístup, ale základný princíp zostáva rovnaký – obmedzenie prístupu svetla.

Bielenie póru – spôsob, ako urobiť zeleninu hustejšou a jemnejšou

Pór je zelenina, ktorej bielenie obzvlášť prospieva. Vďaka tomu je jeho stonka dlhšia, hrubšia a získava jemnejšiu chuť. Čo presne zahŕňa bielenie póru?

Toto ošetrenie sa začína vo fáze výsadby. Sadenice póru umiestnite do hlbokých rýh (asi 15 – 20 cm hlbokých), ale zakryte ich len čiastočne. Ako rastlina rastie, postupne pridávajte zeminu a zakrývajte čoraz väčšiu časť stonky. Tým sa podzemná časť predĺži a vďaka obmedzenému svetlu zostane biela, chrumkavá a jemnej chuti.

Alternatívnou metódou bielenia póru je prikrytie rastlín kopčekmi zeminy, keď dosiahnu určitú výšku. Okolo každej rastliny navŕšte kopec zeminy, ktorý pokryje spodnú časť stonky do výšky 10 – 15 cm. Kopu môžete postupne zvyšovať, ako rastlina rastie.

Pri bielení póru nezabudnite:

  • strednú časť rastliny, kde rastú listy, nezasypávajte zeminou – mohlo by to viesť k hnilobe;
  • prikryte len suchou zeminou, najmä počas vlhkých dní;
  • liečbu vykonávajte postupne, každé 2 – 3 týždne, a nie naraz.

Ako bieliť zeler? Praktické tipy

Zeler má prirodzene intenzívnu, niekedy horkú chuť a vláknitú štruktúru. Bielenie výrazne zlepšuje jeho chuť – stonky sú mäkšie, sladšie a menej vláknité.

Zeler sa začne bieliť, keď rastlina dosiahne výšku približne 30 cm, a to jedným z dvoch spôsobov.

Metóda s kartónom alebo papierom

Najjednoduchším spôsobom je obaliť základňu rastliny kartónom, hrubým papierom alebo špeciálnymi záhradníckymi goliermi. Materiál by mal tesne priliehať k stonkám, blokovať svetlo, ale umožniť cirkuláciu vzduchu, aby sa zabránilo hnilobe. Táto ochrana by sa mala udržiavať 2 – 3 týždne pred plánovaným zberom.

Metóda pokrytá zemou

Podobne ako pri póre môžete základ zeleru zasypať zeminou. Táto technika je však rizikovejšia, pretože zeler je náchylnejší na hnilobu. Pôda by mala byť suchá a priepustná a ošetrenie by sa malo vykonať v dňoch bez dažďa, najlepšie ráno.

Nezabudnite, že zeler musíte pravidelne zalievať, a to aj počas bielenia. Rastlinu zalievajte pri báze a vyhnite sa namáčaniu listov. Najlepšie výsledky bielenia dosiahnete koncom leta a začiatkom jesene, keď sú rastliny už dobre rozrastené.

Bielenie špargle – delikátnosť a ušľachtilá chuť

Špargľa je ušľachtilá zelenina, ktorá sa vyskytuje v dvoch hlavných odrodách – zelenej a bielej. Biela špargľa nie je nič iné ako bielené výhonky, ktoré nikdy neprišli do kontaktu so slnečným svetlom.

Proces bielenia špargle sa začína vo fáze zakladania plantáže. Pri tradičnom pestovaní sa špargľa vysádza v hĺbke približne 20 – 25 cm. Keď sa na jar (zvyčajne v apríli) objavia prvé výhonky, nad ne sa navŕši kopček zeminy vysoký 20 – 30 cm. Výhonky rastúce pod zemou nemajú prístup k svetlu, preto zostávajú biele a zachovávajú si svoju jemnú chuť.

Špargľa sa zbiera, keď sa špičky výhonkov začnú mierne vynárať spod zeme. Na zber sa používajú špeciálne nože na špargľu, ktorými sa výhonky odrežú niekoľko centimetrov pod povrchom zeme.

V domácich záhradných podmienkach môžete špargľu bieliť metódou kopčekov alebo zakrytím riadkov špargle čiernou záhradníckou fóliou a vytvorením malých tunelov. Na bielenie môžete použiť aj špeciálne keramické zvony. Dôležité je úplne obmedziť prístup svetla k rastúcim výhonkom.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Rozhodne ju nevysádzajte v blízkosti reďkoviek. Výnos bude žalostný

Zalievajte ním uhorky a nestihnete ich pozbierať. Toto je tajný trik mojej babičky


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Listy paradajok sa krútia? Robíte populárnu chybu! Z tohto dôvodu nebudete žať bohatú úrodu

16.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Paul Maguire). Listy paradajok sa krútia smerom nahor alebo nadol? Alebo ho sprevádzajú aj iné príznaky? Zistite, čo to…

Zelené hnojivo pre egreše: Stimuluje rast a zvyšuje úrodu až o 30%!

16.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Piaffe Photography). Jar je čas, kedy by sme sa mali postarať o ovocné kríky rastúce v našich záhradách. Nezabúdajme…

Nulová chémia. Skúsení záhradkári takto ošetrujú semená paradajok. Vystrelia z kvetináča

15.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatiana_Pink). Čím ošetriť semená paradajok? Vďaka jednoduchému triku s použitím obľúbenej zeleniny sa budete môcť toto leto tešiť z…

Zalievajte ním pivonky v apríli. Budete mať tie najkrajšie kvety v okolí

15.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Viktor Sergeevich). Pivonky sú krásne kvety, ktorými si môžete ozdobiť nielen záhradu, ale aj terasu alebo balkón. Dôležité je…

Zasejte ich v apríli a budú lahodiť oku až do neskorej jesene

15.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nnattalli). Apríl je ideálny čas na obohatenie záhrady o krásne, voňavé a farebné rastliny. Práve v tomto období by…

Auto Trendy

Najväčší vojnový kolos v dejinách Severnej Kórey je na ceste!

16.4.2025 Redakcia Auto trendy - Severná Kórea opäť púta pozornosť svetovej verejnosti. Satelitné zábery odhalili stavbu najväčšieho a technologicky najpokročilejšieho vojnového plavidla v histórii tejto izolovanej krajiny. Čo všetko o…

Brazílsky zázrak: Tisíce jazier uprostred bielych dún. Raj, o ktorom ste netušili

16.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že kráčate po nekonečných bielych dunách, ktoré pripomínajú zasneženú krajinu. Zrazu sa pred vami objaví tyrkysové jazero s dokonale priezračnou vodou. Nie, nie…

Prečo je prudké brzdenie pred cisternou ako hra s ohňom?

16.4.2025 Redakcia Auto trendy - Cisterny na cestách nevidíme každý deň, no keď ich stretneme, často si neuvedomujeme, aké riziká môžu predstavovať. Vodiči osobných áut by mali vedieť, prečo je…

Šéf Tesly pod paľbou: Muskove tweety a rozhodnutia vraj ničia značku

16.4.2025 Redakcia Auto trendy - Elon Musk, ikonický podnikateľ a vizionár, čelí čoraz väčšiemu tlaku zo strany nielen verejnosti, ale aj vlastných akcionárov. Ross Gerber, jeden z najväčších akcionárov Tesly,…

Zdvihli vám stierače na parkovisku? Čo to môže znamenať a kedy hrozí trestné stíhanie?

16.4.2025 Redakcia Auto trendy - Zdá sa to byť neškodné gesto, no zdvihnutie stieračov na aute môže mať prekvapivo vážne následky. Nie vždy ide iba o výstrahu za zlé parkovanie…

Desivé dôsledky straty kolesa na ceste

16.4.2025 Redakcia Auto trendy - Jeden zdanlivo banálny problém môže mať fatálne následky. Strata kolesa na ceste nerobí problém iba vodičovi, ktorému chýba, ale ohrozuje doslova každého naokolo. Čo sa…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov