16.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Fabian Ponce Garcia).
Ako sa zbaviť výraznej chuti cibule? Nemusíte viac kombinovať a trpieť, pretože stačí niekoľko jednoduchých trikov. Vďaka nim bude krájanie aj jedenie oveľa príjemnejšie.

Foto: shutterstock/Fabian Ponce Garcia
Niekedy, keď chcete do jedla pridať nakrájanú cibuľu, zistíte, že táto zelenina má silne štipľavú chuť a intenzívnu vôňu, ktorá vás dráždi. Nič však nie je stratené, pretože ju môžete zmierniť pomocou jednoduchých domácich trikov. Pozrite sa, čo budete potrebovať, a problém bude rýchlo minulosťou.
Ako sa zbaviť pikantnosti cibule? Päť trikov a problém vyriešený
Stojí za to vedieť, že čím je cibuľa mladšia, tým je jej chuť intenzívnejšia. Plakanie pri krájaní zeleniny je prirodzené a to všetko vďaka zlúčeninám síry, ktoré sa uvoľňujú. Chuť aj aróma sa dajú ľahko neutralizovať. Čo potrebujete?
- Cukor – cibuľu jednoducho posypte a nechajte niekoľko minút odstáť.
- Horúca voda alebo mlieko – namočte zeleninu na tri minúty a bude mäkšia
- Voda s kockami ľadu – cibuľu jednoducho namočte na 10 minút.
- Mraznička – vložte do nej zeleninu na 15 minút a rýchlo stratí svoju ostrosť.
- Citrónová šťava – na neutralizáciu vône a chuti stačí niekoľko kvapiek.
Rovnaké triky vám pomôžu aj zabrániť páleniu očí pri krájaní.
Ako sa pripravuje cesto na cibuľové krúžky? Jedlo, ktoré všetci milujú
Ak milujete cibuľu, je dobré občas vyčarovať cibuľové krúžky, ktoré budú hitom na každej párty alebo sa hodia ako občerstvenie pri sledovaní filmu. Príprava cesta a ich vyprážanie nie je náročné. Čo budete potrebovať?
Zloženie:
- 2 stredne veľké cibule
- 5 lyžíc hladkej múky a štipka na obalenie cibule
- pol šálky mlieka
- pol šálky strúhanky
- vajce
- čajová lyžička prášku do pečiva
- korenie – soľ, sladká paprika
- olej na vyprážanie

Foto: shutterstock/Nadezhda Nesterova
Spôsob prípravy:
- Vložíme múku a strúhanku do misky. Pridáme vajce, mlieko a korenie. Premiešame metličkou alebo mixérom na hladkú konzistenciu.
- Cibuľu ošúpeme a nakrájame na krúžky, každý krúžok oddelíme. Obalíme ich v malom množstve múky.
- V hrnci zohrejeme olej na 165 stupňov Celzia.
- Každý krúžok ponoríme do cesta a potom smažíme z oboch strán dozlatista.
- Cibuľové krúžky preložíme na papierovú utierku, aby sa z nich odsal prebytočný tuk. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Cibuľa v šaláte je príliš horká? Po nakrájaní urobte jednu vec vopred
Ako sa smaží cibuľa, aby bola mäkká a zlatistá? Stačí štipka výrobku, ktorý máte na pracovnej doske
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.