16.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Piškóta je mimoriadne univerzálna. V prvom rade je základom koláčov, ale hodí sa aj na prípravu mnohých iných dezertov. Mnohí ľudia ju však považujú za problematickú. Aj keď lepší výraz by bol rozmarnú. Objavte recept na dokonalú piškótu, ktorá nepadá, je vysoká a nadýchaná.

Prísady na dokonalú piškótu
Na prípravu dokonalej piškóty budete potrebovať:
- 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
- 120 g hladkej múky
- 165 g cukru
- 3 vajcia
- 3 lyžice oleja
- 3 lyžice vody
- štipku soli
Pred prípravou piškóty majte na pamäti tri veci. Práve tie ovplyvnia, či vyjde perfektne.
- Po prvé – vajcia musia mať izbovú teplotu, čo znamená, že ich musíte vybrať z chladničky aspoň pol hodiny vopred.
- Po druhé – neponáhľajte sa. Prílišný zhon pri príprave piškóty vám nepomôže, budete ju nakoniec robiť dva-krát.
- A posledný bod – nezabudnite na presnosť. Prísady na dokonalú piškótu musia byť naozaj dobre odmerané.
Ako pripravíte dokonalú piškótu? Bude vysoká a nadýchaná

Foto: shutterstock/Evgeniya Sheydt
- Pripravte si tri misky. V jednej – najlepšie úplne suchej – vyšľahajte bielka. Dbajte na to, aby sa do nich nedostal ani kúsok žĺtka. Do druhej potom odmerajte cukor a do tretej odmerajte múku a prášok do pečiva a obsah premiešajte.
- Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia.
- Do misy s bielkami pridajte štipku soli a vyšľahajte ich do tuhej peny. Potom po lyžiciach pridávajte cukor.
- Keď je cukor dôkladne rozpustený, začnite pridávať múku preosiatu s práškom do pečiva – tiež po častiach.
- Nakoniec znížte rýchlosť, pridajte olej a vodu a premiešajte.
- Cesto nalejte do formy, vložte do predhriatej rúry a pečte 25 minút.
- Po uplynutí tohto času ho nevyberajte z rúry, ale nechajte ho aspoň pol hodiny pri pootvorených dvierkach. Hotovo!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Rýchla narodeninová torta, ktorá sa vždy podarí. Minimum práce, maximálny účinok
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.