17.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/chaechaebyv).
Je niečo úžasnejšie ako dom voňajúci čerstvými žemľami? Ak vás zaujíma odpoveď, budete ju musieť zistiť. Upozorňujeme, že ich príprava bude jednoduchšia, ako očakávate.

Foto: shutterstock/chaechaebyv
Vieme, že je to v podstate rečnícka otázka, ale je niečo lepšie ako čerstvé, mäkké žemle, ktorých vôňa naplní celý dom a všetkým sa zbiehajú slinky? No, možno výhra v lotérii, ale je to porovnateľný stupeň šťastia, aspoň pre milovníkov domáceho chleba. Ako pripraviť tie najchutnejšie maslové žemle? Nič jednoduchšie – tento recept nemôže zlyhať a zvládne ho každý, dokonca aj ten, kto úprimne pochybuje o svojich schopnostiach. Ako teda začať s týmito lahodnými žemľami?
Domáce maslové žemle – pre túto chuť sa oplatí ich pripraviť
Ingrediencie:
- 0,5 kg hladkej múky
- 1 šálka teplého mlieka (250 ml)
- 25 g čerstvého droždia (1/4 kocky)
- 100 g masla
- 2 vajcia
- 2 lyžice cukru
- štipka soli
Maslové žemle- ako ich pripraviť:
- Začnite prípravou kvásku. V miske rozdrobte droždie a pridajte rovnú lyžičku cukru. Droždie rozdrobíme s cukrom a pridáme trochu vlažného mlieka. Nezabudnite, že mlieko by nemalo mať viac ako 25-30 stupňov. Vyššie teploty môžu kvasinky zničiť.
- Všetko premiešajte a odložte bokom, aby kvasnice začali pracovať. Kým droždie pracuje, rozpustite maslo v hrnci a nechajte ho vychladnúť.
- Pripravte si misu a preosejte do nej múku. Potom prilejte kvások, rozpustené a mierne vychladnuté maslo, zvyšok mlieka, zvyšok cukru, zašľahajte vajcia a intenzívne mieste. Cesto mieste, kým nie je hladké a pružné. Keď má cesto správnu konzistenciu, vytvarujte z neho guľu a misu prikryte utierkou.
- Odložte cesto na teplé miesto a nechajte kysnúť 1,5 hodiny.
- Keď cesto definitívne zväčší svoj objem, znova ho premieste a rozdeľte na 15 častí (alebo toľko, koľko chcete žemlí) a rukami vytvarujte guľky.
- Uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjte utierkou a nechajte opäť kysnúť, tentoraz asi 50 minút. Mali by zdvojnásobiť svoju veľkosť, ak sa začnú lepiť, nebojte sa.
- Vykysnuté žemle potrite rozšľahaným vajcom a pečte 20 – 25 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov. Horúce ich nechajte vychladnúť na mriežke.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Prekvapte na Veľkú noc namiesto tradičného chleba! Česká špecialita ohúri aj vašu svokru
Pórová polievka ešte nikdy nechutila tak dobre. Pridávam tajnú prísadu a každý chce recept
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.