17.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/chomplearn)
Rakovina je jednou z hlavných príčin predčasnej smrti. Prevencia, ktorej dôležitou súčasťou je zdravá strava, je čoraz dôležitejšia. Výsledky výskumu naznačujú, že rastlinné potraviny, najmä krížovitá zelenina, môžu zohrávať kľúčovú úlohu pri znižovaní rizika vzniku rakoviny prsníka, hrubého čreva alebo pľúc a ďalších. Jednou z ľahšie dostupných z nich je kapusta.

Foto: shutterstock/chomplearn
Pravidelná konzumácia krížovitej zeleniny je podľa výskumu spojená s nižším rizikom vzniku mnohých druhov rakoviny. Patrí sem aj kapusta, ktorá je mnohým dobre známa. Kapusta je bohatým zdrojom glukozinolátov – zlúčenín síry, ktoré sa počas trávenia menia na vysoko bioaktívne izotiokyanáty a indoly. Vedci potvrdzujú, že tieto látky majú viacero účinkov, medzi ktoré patria:
- zníženie rastu rakovinových buniek neutralizáciou karcinogénov,
- podpora detoxikačného procesu organizmu elimináciou inkriminujúcich látok,
- aktivácia apoptózy, t. j. programovanej smrti rakovinových buniek,
- posilnenie imunitného systému,
- zníženie zápalov, ktoré podporujú vznik rakoviny.

Foto: shutterstock.com/showcake
Kapusta je veľmi všestranná surovina
Výskum ukazuje, že konzumácia kapusty a iných druhov krížovitej zeleniny súvisí okrem iného s nižším rizikom rakoviny žalúdka, prostaty, prsníka alebo pľúc. Podľa autorov štúdie z roku 2007 uverejnenej v časopise Food. Science. Technology. Quality, je kľúčová pravidelnosť – ľudia, ktorí konzumujú túto zeleninu aspoň raz týždenne, výrazne znižujú riziko vzniku rakoviny.
Boj proti rakovine sa začína na tanieri
Okrem kapusty patrí do skupiny krížovitej zeleniny aj brokolica, karfiol, ružičkový kel, kel a reďkovka. Všetky majú podobné protirakovinové účinky, ale práve ľahká dostupnosť a široké využitie kapusty z nej robia mimoriadne cennú súčasť každodenných jedál.

Foto: shutterstock/Karaidel
V dnešnej dobe rozvoja moderných metód liečby rakoviny je potrebné si uvedomiť, že boj proti rakovine sa často začína na tanieri. Ak budete jesť kapustu aspoň raz týždenne, môžete účinne podporiť ochranu svojho tela pred rakovinou. Vďaka svojim jedinečným vlastnostiam zostáva táto zelenina jednoduchým, lacným a prirodzeným spojencom v starostlivosti o vaše zdravie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Sú zdravé a chutné, ale títo ľudia by sa im mali vyhýbať. Zistite, či sú reďkovky pre vás vhodné
Nie každý vie, že tieto listy sú jedlé. Pripravíte z nich výborné pesto alebo šťavy
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.