17.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/gpointstudio)
Kedysi sa mäso považovalo za jednu z najvýživnejších potravín. Dnes sa čoraz viac hovorí o tom, že je potrebné obmedziť jeho konzumáciu. Najmä ak ide o jeden druh. Odborníci na výživu varujú, že zvyšuje riziko mnohých ochorení vrátane rakoviny. Na druhej strane je mäso skvelým zdrojom bielkovín, železa a vitamínu B12.

Foto: shutterstock/gpointstudio
Starší ľudia by mali dbať na svoju stravu a dávať si pozor na to, čo jedia. Obmedzením niektorých potravín a ich nahradením inými si môžu výrazne zlepšiť svoje zdravie a pohodu, ako aj predĺžiť svoj život. Seniorom sa odporúča vyhýbať sa mastnému červenému mäsu a vyberať si radšej chudšie druhy. Tým to však nekončí.
Veľmi dôležitý je aj spôsob prípravy. Vyprážané, spracované, silne solené mäso nie je spojencom kardiovaskulárneho ani tráviaceho systému. Starším ľuďom sa tiež neodporúča jesť surové alebo nedostatočne tepelne upravené mäso. Z bezpečnostných dôvodov je tiež lepšie tepelne upravovať výrobky, ktoré sa teoreticky môžu konzumovať za studena, ako sú klobásy a údeniny.

Foto: shutterstock/mark gusev
V jednej štúdii uverejnenej v roku 2021 sa zistilo, že u žien, ktoré konzumovali viac červeného mäsa, sa zvýšilo riziko syndrómu krehkosti, známeho aj ako senilná krehkosť. Ide o stav, pri ktorom sa zhoršuje výkonnosť organizmu a ktorý je bežným ochorením starších ľudí.
Vráťme sa však k otázke, či by starší ľudia mali jesť mäso? Tu je rozhodujúci názor lekára, ktorý môže navrhnúť najvhodnejšiu stravu v závislosti od zdravotného stavu pacienta. Vo väčšine prípadov však nie je potrebné úplne sa vzdať mäsa, ale dôležitý je jeho druh a množstvo.
Koľko mäsa môžu seniori jesť?
Podľa austrálskej neziskovej organizácie Cancer Countril je optimálne množstvo chudého červeného mäsa maximálne 455 gramov vo varenej forme týždenne. V surovom stave je to približne 700 gramov.
Aby ste neprekročili odporúčané množstvo, je užitočné poznať vhodné veľkosti porcií. Každý deň si môžeme dovoliť malú porciu mäsa v množstve 65 gramov vareného výrobku. Ďalšou možnosťou je zjesť dve porcie po 130 gramov 3 – 4 krát týždenne. Ako to vyzerá v praxi? Je to približne pol pohára chudého mletého mäsa, dva malé kotlety alebo dva plátky pečeného mäsa.

Foto: shutterstock/Elena Veselova
Kanadská spoločnosť pre rakovinu zasa odporúča obmedziť konzumáciu mäsa na tri porcie (po 85 g) týždenne s tým, že spracovanému mäsu (slanina, saláma, mäsové konzervy, klobásy, párky) je lepšie sa úplne vyhnúť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Suplementácia beta-karoténu – komu škodí, komu pomáha a má vôbec zmysel?
Vedci dokazujú, že tento druh mäsa zvyšuje riziko demencie. Slováci ho stále jedia priveľa
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.