17.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/JJ Boutich)
Už o niekoľko dní budeme sláviť Veľkú noc. Toto je posledná výzva na prípravu sviatočného menu. Ak máte radi fantastické pečivo, určite si pripravte pistáciovú bábovku. Tento recept vyjde nadýchaný a vláčny, a navyše bude krásnou ozdobou stola.

Foto: shutterstock/JJ Boutich
Pripravte pistáciovú bábovku z tradičných ingrediencií
Okrem pistácií budete potrebovať pistáciovú pastu – najlepšie so 100-percentným obsahom orechov. Na zvýraznenie zelenej farby pečiva môžete pridať 1 čajovú lyžičku čaju matcha. Potom ho spolu s pistáciovou pastou nasypte do zmesi masla a cukru. Koláč sa oplatí ozdobiť aj polevou.
Aké základné ingrediencie potrebujeme na prípravu pistáciovej bábovky? Tu je ich zoznam:
- 280 g celozrnnej múky;
- 250 g jemného cukru;
- 200 g 18-percentnej smotany;
- 150 g mäkkého masla;
- 150 g pistáciovej pasty;
- 5 vajec;
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny;
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva;
- štipka soli.

Foto: shutterstock/BBA Photography
Prísady na polevu:
- 10 polievkových lyžíc práškového cukru;
- 3 polievkové lyžice teplej vody;
- 2 čajové lyžičky čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy.
Recept na pistáciovú bábovku
Na prípravu pistáciovej bábovky najprv v miske zmiešame celozrnnú múku, prášok do pečiva a sódu bikarbónu. V druhej miske vymiešajte maslo a cukor, až kým sa nespraví svetlá a nadýchaná hmota. Potom pridajte pistáciovú pastu a opäť spojte mixérom. Pokračujte v miešaní pistáciovej pasty a pridávajte k nej po 1 žĺtku, potom znížte rýchlosť a pridajte smotanu a múku zmiešanú s práškom do pečiva a sódou bikarbónou. Musí vzniknúť hladké cesto bez hrudiek. V ďalšom kroku vyšľahajte bielky do tuhej peny a polovicu z nich opatrne vmiešajte do zmesi pomocou stierky. Potom urobte to isté so zvyškom peny.

Foto: shutterstock/Lisa Holmen Photography
Pripravené cesto nalejte do formy na bábovku, ktorú ste predtým vymastili maslom a vysypali múkou. Pistáciový koláč pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C približne 55 minút, kým koláč nie je suchý. Koláč vychladíme podobne ako tvarohový koláč – necháme ho v rúre s pootvorenými dvierkami.
Vychladnutý koláč vyberte na plech a pripravte si naň polevu. Na tento účel zmiešajte vodu, práškový cukor a citrónovú šťavu, kým nevznikne pudingová hmota. Nakoniec polevou prelejte pistáciový koláčik a ozdobte ho rozdrvenými pistáciami.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nikdy nekupujem pistáciovú pastu. Vyrábam si ju sama. Stačí pár ingrediencií a chvíľka v kuchyni
To sa stane po šiestich týždňoch jedenia pistácií. Výsledok je prekvapivý
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.