18.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alexandra Harashchenko).
Veľká noc je ideálnym časom na prípravu chutných dezertov, medzi ktorými má pečivo osobitné miesto. Samozrejme, v popredí sú tradičné zákusky a koláče, ale tento rok sa rozhodnite pre niečo úplne iné a rovnako pôsobivé. Čokoládový koláč s krémom a želé je niečo, čo si zamiluje takmer každý. Objavte recept na dokonalú sladkosť na veľkonočný stôl.

Foto: shutterstock/Alexandra Harashchenko
Čokoláda je pre mnohých ľudí obľúbenou sladkosťou, ktorej podľahnú takmer v každej podobe. Prečo si teda na tieto sviatky nepripraviť nadýchaný čokoládový koláč so šľahačkou a ovocným želé, ktorý poteší jednoduchosťou prevedenia a explóziou chutí.
Ideálny koláč na sviatky. Chutná náhrada tradičných koláčov.
Vôbec nie je nutné pripravovať na sviatky stále tie isté koláče, pretože internet je plný zaujímavých návrhov na veľkonočné pečivo. Jedným z nich je čokoládový koláč, ktorý by od tohto roku mohol byť povinnou výbavou vášho stola. Vychádza dokonale krémový a v kombinácii s jemným krémom z mascarpone a ovocným želé chutí úžastne.
Ide o návrh dezertu, ktorý poteší nielen chuťou, ale aj vzhľadom, vďaka čomu bude na sviatočnom stole dobre vyzerať a lákať svojou chutnou štruktúrou. Dno s intenzívnou kakaovou farbou a jemný krémový krém sa výborne hodia k ovocnému želé, ktoré môže mať jahodovú, višňovú alebo malinovú príchuť. Dobrým nápadom môže byť aj siahnuť po mrazenom ovocí.
Recept na čokoládový koláč. Vyskúšajte tento s krémom a želé
Čokoládový koláč s mascarpone a želé je nielen chutný, ale aj praktický na sviatočný stôl. Je ľahká a jednoduchá na prípravu, čo znamená, že vám nepridá veľa práce pri predvianočných prípravách. Ak hľadáte niečo originálne a nápadité na svoje veľkonočné menu, tento koláč je hitom.
Na jeho prípravu budete potrebovať nasledujúce suroviny:
- 100 g masla
- 2 vajcia
- 160 g cukru
- 120 g hladkej múky
- 30 g kakaa
- 50 ml mlieka
- 50 ml espressa
- 1 ½ lyžičky prášku do pečiva
Krém:
- 400 ml 30 % šľahačky
- 250 g syra mascarpone
- 2 PL práškového cukru
Želé:
- 2 malinové želé (môže byť aj inej príchute)
- 3 šálky horúcej vody
- 300 g mrazených alebo čerstvých malín
Spôsob prípravy:
- Mlieko nalejte do hrnca a pridajte nasekané maslo a espresso. Zmes priveďte do varu a nechajte vychladnúť.
- Medzitým do samostatnej misky preosejeme múku, prášok do pečiva a kakao. Zmes zmiešajte so suchými prísadami.
- Potom v samostatnej miske vyšľahajte vajcia s cukrom do nadýchanej peny. Pomaly primiešame predtým pripravenú zmes.
- Dobre premiešajte, nalejte do formy a pečte v predhriatej rúre pri 180 °C približne 40 minút (kým nie je suchá).
- Upečený piškótový koláč nechajte vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme želé tak, že ho zalejeme vriacou vodou. Ak používate mrazené maliny, pridajte ich do teplého želé. Všetko spolu premiešajte, kým sa ovocie nerozpadne na malé kúsky.
- Teraz prejdite na prípravu krému. Zmiešajte šľahačku, mascarpone a práškový cukor. Dôkladne šľahajte mixérom, kým nevznikne hustý krém. Nakoniec zostáva spojiť všetky časti torty.
- Upečenú piškótu preto opatrne rozrežte na dve časti. Spodnú časť vložte späť do formy a lyžicou na ňu naneste polovicu krémovej zmesi a potom stuhnuté želé.
- Na vrch opäť naneste zvyšnú zmes. Prikryte druhou čokoládovou vrstvou a jemne pritlačte. Tortu vložte do chladničky, aby zmes stuhla. Ozdobíme podľa potreby. Podávajte ju vychladenú. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Rýchla narodeninová torta, ktorá sa vždy podarí. Minimum práce, maximálny účinok
Rýchla bábovka na víkend. Tento recept sa vždy podarí
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.