19.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Slováci si bez šálky čaju nevedia predstaviť sychravý večer, no málokto tuší, že tento obľúbený nápoj má aj svoju odvrátenú stránku. Hoci čaj obsahuje antioxidanty, ktoré spomaľujú starnutie a chránia srdce, jeho nadmerné pitie môže uškodiť. Kedy je čaju priveľa? A pre koho môže byť dokonca rizikom?

Foto: shutterstock/New Africa
Sme národ čajových vrecúšok, no chute sa menia
Aj keď Slováci vypijú viac kávy ako čaju, čajová kultúra u nás nie je na okraji. Ročne skonzumujeme približne 12 ton čaju a väčšina z nás ho pripravuje z klasických nálevových vrecúšok – až 93 %. Kvalitné sypané čaje si pripravuje len malá časť populácie
Za túto tradíciu môžeme poďakovať socialistickému dedičstvu, kedy bol na pultoch najmä čierny a ovocný čaj v malých vreckách. Dnes sa však situácia mení. Zelený, bylinkový aj exotickejší čaj si pomaly nachádzajú cestu do slovenských domácností – a spolu s nimi aj zvedavosť a záujem o zdravie
Čaj ako elixír? Len v správnej dávke
Nie je náhoda, že čaj je po vode druhým najčastejšie konzumovaným nápojom sveta. Obsahuje polifenoly a antioxidanty, ktoré chránia bunky pred starnutím, podporujú zdravé srdce a niektoré druhy čaju dokonca zlepšujú metabolizmus či sú vhodné pri diéte
- Zelený čaj podporuje spaľovanie tukov
- Čierny čaj povzbudzuje a zlepšuje sústredenie
- Červený čaj (pu-erh) je obľúbený pri chudnutí
- Bylinkové čaje, ako rumanček či medovka, upokojujú a zmierňujú zápaly
Ale ako pri všetkom – aj tu platí: dobrého veľa škodí
Kedy je čaju priveľa? Viac ako 5 šálok denne už nie je nevinnosť

Foto: shutterstock/New Africa
Čaj obsahuje kofeín, hoci menej ako káva. Jedna šálka čierneho čaju má 40 až 70 mg, zelený okolo 30 až 50 mg. Podľa odborníkov by dospelý človek nemal prekročiť 400 mg kofeínu denne. To znamená, že viac než 5–6 šálok čaju denne môže byť problém – najmä ak si dáte aj kávu, kolu či energetický nápoj
Nepríjemné vedľajšie účinky čaju, o ktorých sa málo hovorí
Pri nadmernej konzumácii čaju sa môžu objaviť:
- nepokoj, podráždenosť a problémy so spánkom
- zvýšený krvný tlak
- bolesti hlavy a tráviace ťažkosti
Zložky v čaji, najmä taníny, môžu navyše znižovať vstrebávanie železa, čo pri dlhodobom pití silného čaju vedie až k anémii
Niektoré výskumy varujú aj pred nahromadením fluóru v tele pri pití lacného alebo nekvalitného čaju – čo môže poškodzovať zuby, kosti a dokonca aj obličky
Pre koho môže byť čaj rizikom?
Hoci väčšine ľudí čaj neškodí, existujú rizikové skupiny, ktoré by ho mali piť s mierou:
- ľudia s vysokým tlakom alebo srdcovými arytmiami
- tehotné a dojčiace ženy
- ľudia s nízkou hladinou železa
- osoby s refluxom alebo citlivosťou na kofeín
U týchto ľudí môžu už 2–3 šálky denne vyvolať nepríjemné príznaky, preto sa odporúča sledovať vlastnú reakciu tela a v prípade problémov konzultovať pitie čaju s lekárom
Kedy si čaj radšej odpustiť?
Odborníci varujú: nepite silný čaj nalačno a vyhnite sa mu pred spaním. Nezabudnite ani na to, že lieky by ste čajom zapíjať nemali – môže to znižovať ich vstrebávanie
Optimálne je dopriať si 3–4 šálky čaju denne, ideálne v slabšej koncentrácii a s dostatočným časovým odstupom od jedla a liekov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vedci skúmali čaje v vrecúškach. Sú škodlivejšie, než si myslíte
Takto si poradíte s bolesťou brucha. Najlepšie domáce metódy na upokojenie žalúdka a čriev
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.