20.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Keď sa počas varenia cestovín začne variť mlieko alebo voda, zaplaví sporák a skrinky, čo znamená ďalšie čistenie. Existuje však jednoduchý trik, ktorý poznali už naše babičky a ktorý tomu účinne zabraňuje. Stačí na hrniec položiť drevenú lyžicu.

Foto: shutterstock/New Africa
Drevená lyžica nie je len nástroj na miešanie alebo nakladanie jedla. Má aj menej známe použitie – môže zastaviť var. Umiestnená na hrnci pomáha vyhnúť sa neporiadku v kuchyni a ušetriť čas na čistenie.
- Umiestnenie drevenej lyžice na hrniec vytvára prirodzenú bariéru pre stúpajúcu penu. Keď sa bublinky vriacej vody alebo mlieka dotknú chladnejšieho povrchu lyžice, spadnú späť do hrnca.
- Drevo navyše absorbuje časť vlhkosti z pary, čo znižuje riziko vykypenia.
Lyžica sa nezahrieva tak rýchlo ako kovové kuchynské náradie, takže jej používanie je bezpečné.
- Treba však mať na pamäti, že pri veľmi intenzívnom varení ani táto metóda nemusí stačiť.
Preto je najlepšie ju považovať za núdzovú pomôcku a nenechávať varené jedlo bez dozoru.
Ako zabrániť vyvareniu z hrnca?
- Ak nemáte po ruke drevenú lyžicu, pridajte do pokrmu tuk. Do vriacej vody nalejte niekoľko kvapiek oleja alebo olivového oleja. Tuk znižuje povrchové napätie tekutiny, čo znižuje tvorbu peny a bublín.
- Nezabudnite tiež na to, že pokrievka musí byť pootvorená.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Toto je KONIEC vašej drevenej varechy! Odborníci prezradili, kedy ju musíte vyhodiť
Takto rýchlo skontrolujete, či sú vajcia čerstvé. Nemusíte ich ani rozbíjať
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.