20.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/dotshock).
Slováci vraj datle nijako zvlášť neholdujú, a to je chyba. Toto exotické ovocie, pestované už od praveku, je pokladnicou ingrediencií dôležitých pre naše zdravie. Sú dostupné v sušenej aj čerstvej verzii. Skontrolujte si, aký vplyv majú datle na naše črevá, pretože zoznam benefitov je dlhý.

Foto: shutterstock/dotshock
Vzhľadom na kalorickú hodnotu datlí by sme sa nimi nemali prejedať. 100 g týchto plodov obsahuje 280 kcal, vďaka čomu sú na ovocie veľmi kalorické. Sú tiež veľmi sladké, a preto sa s nimi zaobchádza ako so zdravou náhradou cukru v pečive a iných dezertoch. Oplatí sa však vedieť, že datle sú aj zdrojom mnohých dôležitých živín.
Čo sa skrýva v datľoch?
Datle nám okrem iného poskytujú: draslík, horčík a železo. Ide o minerály, ktoré sa starajú o naše srdce, obehový a nervový systém. Sú tiež zdrojom vlákniny, ktorá je dôležitá pre reguláciu tráviaceho systému a vitamínu C, ktorý podporuje imunitu a brzdí procesy starnutia organizmu.
Oplatí sa však vedieť, že čerstvé datle majú viac vody a vitamínu C, no menej kalórií. Sú aj chuťovo jemnejšie a ľahšie stráviteľné, preto sa odporúčajú ľuďom s citlivým tráviacim systémom a tým, ktorí dbajú na štíhlu líniu.
Sušené datle naopak obsahujú oveľa viac vlákniny, ktorá dodáva dlhotrvajúci pocit sýtosti a je skvelá na reguláciu nášho metabolizmu. Okrem toho vláknina reguluje hladinu cholesterolu v krvi a zlepšuje toleranciu glukózy. Sušené datle sú navyše zdrojom energie, preto sa po nich oplatí siahnuť pred alebo po intenzívnom cvičení.

Foto: shutterstock/Sergey Ryzhov
Ako jesť datle?
Datle môžu byť sladkým občerstvením samé o sebe, ale môžu sa pridávať aj do rôznych dezertov a jedál. Čerstvé datle sú perfektným doplnkom do šalátov, smoothies a studených jedál. Zaujímavým občerstvením je čerstvé ovocie plnené orieškami alebo syrom.
Sušené datle sa naopak dajú úspešne použiť na rôzne druhy sladkého pečiva, tyčiniek a dezertov. Môžu byť tiež zmiešané do hmoty, ktorá sa použije ako základ pre dezerty. Je vhodné dodať, že sušené datle sa veľmi dobre hodia k čokoláde, orechom a koreninám.

Foto: shutterstock/bonchan
Ak sa vám nepáči textúra alebo chuť datlí, môžete si z nich urobiť kompót.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vedci skúmali čaje v vrecúškach. Sú škodlivejšie, než si myslíte
Vedci dokazujú, že tento druh mäsa zvyšuje riziko demencie. Slováci ho stále jedia priveľa
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.