20.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/zoryanchik).
Ťažko si predstaviť veľkonočný stôl bez chrenu, ktorý je symbolom zdravia a očisty a už po stáročia zaujíma dôležité miesto v tradícii. Má ho aj veľkonočný jedálny lístok, hoci mnohí ľudia nemajú radi jeho chuť. To sa však môže zmeniť, ak sa tento rok rozhodnete pre chrenovú omáčku z tohto receptu. Vychádza dokonale krémová, zamatová a lahodnej chuti.

Foto: shutterstock/zoryanchik
Sú jedlá, bez ktorých si Veľkú noc ťažko predstaviť. Jedným z nich je chrenová omáčka, ktorá je na veľkonočnom jedálnom lístku samozrejmosťou. Tento rok by ste sa mali rozhodnúť pre jej verziu pripravenú z varených vaječných žĺtkov. Takto ľahko vytvoríte hustú a aromatickú omáčku, ktorá sa bude hodiť k vajíčkam, údeninám alebo klobáse.
Chrenová omáčka na Veľkú noc. Táto zmizne zo stola
Chrenová omáčka je jedným z tých receptov, ktoré sa zvyčajne v rodine dedia z generácie na generáciu. V mnohých domácnostiach sa pripravuje z majonézy, smotany, chrenu a korenia. Takto vzniká hustá a silná, čo sa mnohým ľuďom páči. Tento rok však stojí za to vyskúšať inú verziu, ktorá o chuti chrenu presvedčí aj skeptikov.
Chrenová omáčka na báze varených vaječných žĺtkov – ide o jednoduchý spôsob prípravy takmer krémovej omáčky, ktorá vďaka pridaniu strúhaného chrenu získa na chuti a hodí sa tak k iným sviatočným jedlám.
Táto omáčka je okrem iného ideálna ako príloha k plneným vajíčkam, ako dip k údeninám alebo ako doplnok ku klobásam. Príprava tejto verzie chrenovej omáčky je triviálna, takže ju zvládne každý.
Ako pripravíte chrenovú omáčku z uvarených vaječných žĺtkov? Krok za krokom
Chrenová omáčka zo žĺtkov dokonale zapadne do veľkonočného kánonu chutí. Je jednoduchá na prípravu, má výraznú chuť a je plná tradície.
Potrebujete:
- 6 uvarených vaječných žĺtkov
- 1 šálku kyslej smotany
- ½ šálky majonézy
- 3 polievkové lyžice strúhaného chrenu
- pažítku
- ½ čajovej lyžičky cukru
- soľ a korenie podľa chuti
Spôsob prípravy:
- Na prípravu chrenovej omáčky začnite tým, že z uvarených vajec odstránite žĺtky. Rozdrvte ich vidličkou v miske čo najjemnejšie.
- Pridajte k nim majonézu a smotanu a dôkladne premiešajte, kým sa všetky prísady nespoja.
- Do celku pridajte po lyžičkách nastrúhaný chren a priebežne kontrolujte pikantnosť omáčky. Ak zistíte, že je to tak akurát, prestaňte ho pridávať, aj keď recept vyžaduje väčšiu porciu.
- Celé to dochuťte cukrom, soľou a korením. Nakoniec pridajte nasekanú pažítku. Chrenovú omáčku podávajte vychladenú. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vajcia plnené zelenou prísadou. Nie je to avokádo a chutí rovnako dobre
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.