21.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Domáca majonéza je umenie, ktoré si vyžaduje trochu trpezlivosti a dôslednosti. Chuť, ktorú získate, však odmení každú minútu strávenú v kuchyni. Na rozdiel od kupovaných verzií je svieža, krémová a bez zbytočných prísad. Ako pripraviť dobrú majonézu? Nie je to ťažké.

Foto: shutterstock/New Africa
Veľkonočné prípravy sa chýlia ku koncu, kuchyňa vonia chrenom, klobásou a čerstvo upečeným mazancom. Zeleninový šalát čaká na dochutenie, premiešanie a odloženie na prepojenie chuti. Siahnem po majonéze, určite leží v chladničke… a tam? Prázdno. Obchody sú už zatvorené a ja trochu v panike rozmýšľam, čo pripraviť. Potom som si spomenula na recept, ktorý mi kedysi predhodila moja svokra. Bez veľkej nádeje som sa rozhodla, že ho vyskúšam. O pár minút bola majonéza hotová – taká nadýchaná, že by som ju najradšej jedla lyžičkou priamo z pohára.
Ako pripraviť domácu majonézu, ktorá sa vždy podarí? Môžete to urobiť podľa tohto receptu
Vždy sa mi zdalo, že domáca majonéza je nejaká tajná znalosť, ktorá sa odovzdáva v kulinárskych zasvätených kruhoch. Pritom mi stačilo raz to vyskúšať, aby som zistila, že to naozaj nie je také ťažké. Niekoľko jednoduchých ingrediencií, chvíľka miešania a máte hotovo. Ste pripravení na malý kuchynský experiment?
Na prípravu pohára s objemom približne 250 ml budete potrebovať:
- 1 žĺtok (najlepšie z veľmi čerstvého vajca)
- čajová lyžička horčice
- 200 ml repkového oleja
- čajová lyžička citrónovej šťavy
- soľ, korenie a cukor podľa chuti
TIP! Všetky prísady by mali mať izbovú teplotu. Je to nevyhnutné, aby sa majonéza nezrazila. Vyberte ich z chladničky aspoň 30 minút vopred a omáčka bude hladká a stabilná.
Ako pripraviť dobrú domácu majonézu? Dodržujte postup a bude dokonalá
Túto majonézu pridávam takmer do všetkého – od zeleninového šalátu, vajíčok a sendvičov až po pečenú zeleninu a domáce hranolky. Rýchlo som ju prestala považovať len za slávnostnú prílohu a určite to tak bude aj u vás. A teraz nastal čas byť konkrétna.
Tu je návod, ako túto spoľahlivú omáčku pripravujem krok za krokom:
- Žĺtok nalejem do vysokej misky (najlepšie z ručného mixéra) a pridám horčicu.
- Jedným prúdom pridám olej a všetko nechám niekoľko sekúnd pôsobiť, aby sa ingrediencie navrstvili.
- Mixér položím až na dno a mixujem bez pohybu, kým zmes nezačne hustnúť.
- Keď vidím, že sa konzistencia mení, pomaly zdvihnem prístroj, aby som spojila zvyšné prísady.
- Nakoniec pridám citrónovú šťavu a korenie a všetko rozmixujem na hladkú, nadýchanú majonézu.

Foto: shutterstock/HandmadePictures
Keď mám chuť na niečo výraznejšie, pridám strúčik cesnaku, trochu chilli alebo čerstvé bylinky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zabudnite na tradičný chren. Táto chrenová omáčka zmizne zo stola raz-dva
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.