21.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/schankz)
Tento jednoduchý trik vám navždy zmení spôsob, akým lúpete vajíčka. Zabudnite na poškodené bielko a frustrujúce odstraňovanie škrupiny po kúskoch. Stačí jeden bežný prísada z vašej kuchyne.

Foto: shutterstock/schankz
Varené vajíčka sú zdravou pochúťkou a základom mnohých chutných jedál. Hoci sa zdá, že olúpanie vajíčka je banálne jednoduchá činnosť, niekedy nám môže spôsobiť poriadne problémy. Najmä vtedy, keď záleží na dokonalom vzhľade. Existuje však niekoľko osvedčených metód, ako sa vyhnúť poškodeniu bielka pri odstraňovaní škrupiny.
Prečo sa škrupina niekedy tak zle odlupuje? Tajomstvo je v čerstvosti
Možno ste si všimli, že niektoré vajíčka sa lúpu ľahko, zatiaľ čo iné sa doslova lepia k škrupine. Hlavným dôvodom je ich čerstvosť. Čím je vajce čerstvejšie, tým ťažšie sa olúpe. Súvisí to s ich kyslosťou.
Čerstvé vajcia (do troch dní) majú nižšie pH, čo znamená, že sú kyslejšie. Keratín, ktorý sa nachádza v blane tesne pod škrupinou, sa počas varenia pevne spája s bielkom. Preto je také náročné oddeliť škrupinu bez poškodenia vajíčka.
Vajcia, ktoré kúpite v obchode, majú zvyčajne okolo osem dní, takže ich zásaditosť je vyššia. Keratín sa viaže slabšie a škrupina sa oddeľuje oveľa ľahšie.

Foto: shutter stock/Pixel-shot
Geniálne triky, ako olúpať vajíčko bez námahy
Existuje niekoľko jednoduchých spôsobov, ako si uľahčiť lúpanie vajec. Vyskúšajte tieto osvedčené metódy:
- Sóda bikarbóna – pridajte pol lyžičky sódy bikarbóny do stredne veľkého hrnca s vodou, v ktorom budete variť vajcia. Po uvarení ich zalejte studenou vodou a jemne poobíjajte o steny nádoby, až kým škrupina nepopraská. Potom nechajte vajíčka ešte chvíľu vo vode. Vďaka tejto metóde sa celá škrupina ľahko odlúpi.
- Pohár s vodou – vložte vajíčko do pohára alebo zaváraninového pohára a naplňte ho do polovice studenou vodou. Energickým potriasaním nádoby spôsobíte, že škrupina popraská a vďaka vode sa ľahko oddelí.
- Soľ, ocot alebo citrónová šťava – vajíčka môžete variť vo vode s pridaním soli, octu alebo citrónovej šťavy. Každá z týchto prísad vám uľahčí bezproblémové odstraňovanie škrupín.
- Sódová voda – ak nemáte po ruke vyššie uvedené prísady, skúste pridať do hrnca pred začiatkom varenia vajec pol pohára perlivej vody. Oxid uhličitý nachádzajúci sa vo vode spôsobí, že škrupina bude ľahšie odstrániteľná.
Pamätajte na tieto jednoduché triky nabudúce, keď budete pripravovať vajíčka natvrdo. Ušetria vám čas a zabezpečia dokonalý výsledok, či už pripravujete plnené vajíčka, vajíčkovú nátierku alebo vajíčka do zemiakového šalátu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
V tomto tuku smaží miešané vajíčka takmer každý. Nie je to najlepšia voľba. Vyberte si iný výrobok
Kam vyhodiť vaječné škrupiny? Chyby sú stále časté
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.