22.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív).
Bolesť brucha, nadúvanie, zápcha či hnačka sú najčastejšie príznaky tráviacich problémov. Objavujú sa nielen po veľmi honosnej hostine, keď sme si nešetrili porciami ťažkých jedál. Často sú výsledkom každodenného zanedbávania, najmä v súvislosti so stravovaním. Čo jesť pre lepšie trávenie? Uistite sa, že viete, ktoré produkty tento proces zlepšia a uľavia žalúdku a črevám.

Foto: súkromný archív
Je ťažké vstať od stola? Najčastejšie príznaky tráviacich problémov
Zdravé trávenie je základom pohody. Ak sa v tomto aspekte vyskytne nejaká nezrovnalosť, telo to rýchlo signalizuje. Je ťažké prehliadnuť nepríjemné príznaky, hoci sú často bagatelizované. Aké sú najčastejšie príznaky tráviacich problémov?
- Bolesti brucha, ktoré môžu byť dôsledkom črevných kŕčov, zápchy alebo nadmernej fermentácie v tráviacom trakte.
- Nadúvanie a plynatosť v dôsledku nahromadenia vzduchu v črevách.
- Zápcha alebo hnačka, čo naznačuje nerovnováhu črevnej mikroflóry. Znepokojujúce je spomalenie aj nadmerné zrýchlenie peristaltiky.
- Gastroezofageálna refluxná choroba, ktorej príznaky zahŕňajú opakujúce sa pálenie záhy a kyslú chuť v ústach spôsobenú spätným tokom obsahu žalúdka do pažeráka.
Vyvážená strava na zlepšenie trávenia
Kľúčovým prvkom zdravej výživy je výber produktov, ktoré podporujú správne trávenie. V horúčave sa často rozhodujeme pre hotové jedlá alebo jeme málo rozmanité jedlá. Spomínané symptómy by však mali byť dôvodom, aby ste prestali a bližšie sa pozreli na svoj jedálniček. Čo jesť pre lepšie trávenie?
Potraviny bohaté na vlákninu
Základom starostlivosti o črevá a celý tráviaci systém je zaradiť do svojho jedálnička produkty, ktoré vás na jednej strane zasýtia na dlhší čas a na druhej strane zabraňujú hromadeniu usadenín v črevách. Z toho vyplýva potreba zaradiť do jedálneho lístka špeciality bohaté na vlákninu, zložku, ktorá je naším najväčším spojencom v prevencii zápchy.
Na vašich tanieroch by nemal chýbať celozrnný chlieb, hnedá ryža, pohánka a ovsené vločky. Spomedzi zeleniny má najvyšší obsah vlákniny brokolica a mrkva. Čo sa týka ovocia, vyberte si jablká, hrušky, maliny a červené ríbezle. Z hľadiska prítomnosti prospešných tráviacich enzýmov sú na vrchole ananásy a papáje.

Foto: shutterstock/Tatjana Baibakova
Probiotiká – žalúdok ich miluje
Fermentované mliečne výrobky ako prírodný jogurt, kefír alebo cmar poskytujú prospešné baktérie, ktoré podporujú rovnováhu črevnej flóry. Vďaka ich prítomnosti je vstrebávanie živín z potravy efektívnejšie a celý tráviaci proces prebieha bez porúch.
Z rovnakých dôvodov stojí za to zahrnúť do jedál nakladanú zeleninu vrátane uhoriek a kapusty, ktoré sú obľúbené v slovenskej kuchyni. Túžite po exotickejších príchutiach? Vyskúšajte kimchi, ktoré pochádza z kórejskej kuchyne.

Foto: shutterstock.com/gontabunta
Nezabúdajte na zdravé tuky
Rezne kúpané v oleji síce vášmu žalúdku neprospievajú, no úlohu nenasýtených mastných kyselín vo vašej strave netreba prehliadať. Zdravé tuky pomáhajú produkovať žlč, ktorá je nevyhnutná pre správne trávenie. Veľmi dobrým doplnkom jedál v tomto ohľade sú:
- olivový olej,
- avokádo,
- losos,
- makrela,
- sardinky,
- mandle,
- vlašské orechy.
Čaj na trávenie
Čaje a bylinkové nálevy priaznivo pôsobia na tráviaci systém, zmierňujú plynatosť a stimulujú peristaltiku čriev. Oplatí sa ich piť každý deň, no skvele fungujú aj vtedy, keď sme si to pri sedení pri stole prežúvali. Odporúča sa najmä zelený čaj, ako aj nálevy z harmančeka, mäty piepornej a ľubovníka bodkovaného.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako voda s kurkumou vplýva na organizmus? Expertka vysvetľuje raz navždy
Prečo je starším ľuďom neustále chladno?
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.