22.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Hoci sa palacinky považujú za jedno z najjednoduchších jedál, môžu byť prekvapivo problematické. Namiesto tenkých a pružných palaciniek sú často hrubé, nerovnomerné alebo sa pri obracaní rozpadávajú. Na vine je zvyčajne jedna, bežne ignorovaná chyba. Tá sa vyskytuje už vo fáze prípravy cesta.

Foto: shutterstock/New Africa
Prečo nevychádzajú palacinky? Základná chyba
- Jednou z najčastejších príčin nevydarených palaciniek je nesprávne poradie pridávania ingrediencií do cesta.
Mnohí ľudia začínajú zmiešaním mlieka, vody, vajec a tuku a až potom pridávajú múku, čo vedie k tvorbe hrudiek. Tieto hrudky sa ťažko rozbíjajú aj pri intenzívnom miešaní a cesto stráca súdržnosť a stáva sa nerovnomerným. V dôsledku toho sa palacinky pri obracaní trhajú, na okrajoch sa pripália a nemajú jednotnú štruktúru.
- Správna príprava sa začína preosiatím múky do misky. Tým sa nielen odstránia všetky nečistoty, ale predovšetkým sa múka prevzdušní, čím sa ľahšie spojí s ostatnými látkami.
- Až do takto pripraveného základu by sa mali postupne pridávať tekuté prísady – najprv trochu, potom stále viac a viac, za stáleho miešania.
Múka tak má čas rovnomerne absorbovať tekutiny a cesto sa stáva hladkým, pružným a ľahko sa rozotiera na panvici. Tento postup tiež umožňuje oveľa lepšie kontrolovať konzistenciu cesta.
- Pridanie múky do misy plnej tekutín spôsobí, že sa začnú okamžite tvoriť hrudky. Vzniknuté hrudky sa ťažko rozbíjajú bez použitia mixéra, a ani ten nie vždy prinesie požadovaný výsledok.
Namiesto hladkej, homogénnej hmoty je výsledkom tekutina s plávajúcimi hrudkami múky, ktoré počas vyprážania vytvárajú v cestíčku dutiny alebo zahusťujú. Takto pripravené palacinky sú nerovnomerné, rozpadávajú sa a majú nepríjemnú, gumovú konzistenciu
Ako pripraviť chutné palacinky? Osvedčené zásady, ktoré naozaj fungujú
Na prípravu tenkých, pružných a rovnomerne usmažených palaciniek je kľúčová správna príprava surovín a výber správneho zariadenia.
- Vajcia by mali mať izbovú teplotu, pretože len vtedy sa účinne spoja s múkou a ostatnými prísadami a vytvoria hladké, homogénne cesto.
- Mlieko a perlivá voda (ak ju do cesta pridávate) môžu byť chladné, ak sa cesto dôkladne premieša (na konzistenciu pripomínajúcu riedku smotanu). Na to je najlepšie použiť ručný šľahač alebo mixér nastavený na nízke otáčky.
Keď je zmes hotová, oplatí sa venovať pozornosť spôsobu jej dávkovania.
- Použitie naberačky alebo inej odmerky vám umožní presne kontrolovať množstvo cesta, ktoré sa dostane do panvice.
- Priveľké množstvo bude mať za následok husté, nerovnomerné palacinky, ktoré sa ťažko otáčajú a smažia. Na druhej strane, príliš málo cesta nepokryje celý povrch panvice a vznikne tenká, drobivá palacinka.
- Najlepšie je rozotierať cesto krúživým pohybom, pričom začnite od stredu panvice a jemne ju nakláňajte, aby sa cesto rovnomerne rozotrelo po celom povrchu.
Posledným dôležitým prvkom je kontrola teploty vyprážania a technika otáčania.
- Palacinky sa najlepšie smažia na strednej teplote, pretože pri príliš vysokej teplote sa z vonkajšej strany spália skôr, ako sa stihnú uprostred upiecť.
- Na druhej strane príliš nízka teplota vedie k nadmernému vysušeniu a strate pružnosti.
- Pred vliatím prvej dávky cesta je dobré panvicu dobre rozohriať a pomocou širokej špachtle palacinky jemne, ale pevne otáčať.

Foto: shutterstock/Elen_Kray
Len presné vykonanie všetkých krokov vedie k získaniu tenkých, pružných a rovnomerne prepečených palaciniek pripravených na plnenie alebo podávanie bez náplne.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako pripraviť palacinky, ktoré sú neskutočne jemné a sladké? Otvorte vrecúško a nasypte tento prášok
Polovicu múky zameňte touto prísadou. Palacinky budú jemnejšie ako inokedy
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.