Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Ako pripraviť špargľu, aby nebola gumová? Jedna chyba môže všetko zničiť

25.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/RESTOCK images). Kedysi bola špargľa delikatesou, dnes sa často vyskytuje na stoloch. Viete, ako správne pripraviť špargľu, aby nestratila svoju chuť a pevnosť? Je...

25.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/RESTOCK images).

Kedysi bola špargľa delikatesou, dnes sa často vyskytuje na stoloch. Viete, ako správne pripraviť špargľu, aby nestratila svoju chuť a pevnosť? Je to zručnosť, ktorá si vyžaduje precíznosť. Pomôže aj znalosť jednoduchých pravidiel.

Viete, ako správne pripraviť špargľu, aby nestratila svoju chuť a pevnosť? Je to zručnosť, ktorá si vyžaduje precíznosť.
Foto: shutterstock/RESTOCK images

Približne od polovice apríla do konca júna je sezóna špargle, takže je to najlepší čas na jej nákup. Najobľúbenejšia je zelená špargľa, nasleduje biela a najmenej známa fialová.

  • Je nízkokalorickou zeleninou, avšak bohatou na živiny. Obsahujú rastlinné bielkoviny, vlákninu, draslík, vitamíny A a C a kyselinu listovú, takže podporujú imunitu, trávenie a celkové zdravie organizmu.

Ako variť špargľu? Každý typ si vyžaduje trochu iné kroky

  • Zelenú špargľu nie je potrebné lúpať, pretože tvrdý koniec jednoducho odlomíte ohnutím stonky.
  • Bielu špargľu je potrebné olúpať zhora nadol a odrezať drevnatý koniec.

Proces varenia si nevyžaduje špeciálne zručnosti, ale je dôležité poznať niekoľko kľúčových zásad.

  • Pripravte si vysoký a široký hrniec a sitko, aby ste ich mohli ľahko vybrať.
  • Zelenú alebo bielu špargľu zviažte do zväzku napríklad bavlnenou niťou a vložte ju do vriacej vody.
  • Dbajte na to, aby hlavičky vyčnievali nad vodu a paru.

Ako pripraviť špargľu, aby nebola horká? Prečítajte si niekoľko najlepších trikov.

@chef_joseph_hadad

How to cook perfect green asparagus? One of the recipes you requested 🌱 It has a very light and refined taste, you don’t have to cook with a lot of things like garlic or onion, salt and pepper are enough. For me, asparagus and artichokes are the kings of vegetables. Ingredients: – a pinch of bicarbonate of soda (keeps asparagus green) – salt – ice water – 13-15 asparagus – 50g butter – 2 tbsp olive oil Process: 1. Cut off the stem if it is tough (you can use it for vegetable stock). Peel the skin from the bottom. 2. Boil the asparagus for 1 minute in salted water and a pinch of bicarbonate of soda. 3. Remove directly to ice water and hold for 2-3 minutes. This stops the cooking and keeps it green. You can serve it directly with steak or chicken or prepare it with butter. 4. Butter sauce: Put the butter and olive oil, add the asparagus, season with salt and white pepper, cook for 1/2 minute. Serve. Enjoy! 🇷🇴👇 Ingrediente: – un vârf bicarhonat (metine verde sparanghelul) – sare – apă cu gheață – 13-15 sparanghel – 50g unt – 2 linguri ulei de masline Proces: 1. Taiati cotorul daca este atos (il puteti folosi la stoc de legume). Curatati coaja din partea de jos. 2. Fierbeti sparanghelul pentru 1 minute in apa cu sare si un varf de cutit de bicarbonat. 3. Scoateti direct in apa cu gheata si tinei 2-3 minute. Astfel se opreste din gatit si ramane verde. Il puteti servi asa direct la friptura sau cu pui ori pregatiti cu unt. 4. Sos de unt: Puneti untul si uleiul de masline, adaugati sparanghelul, asezonati cu sare si piper alb, gatiti 1/2 minut. Serviti. Pofta buna! #recipes_by_joseph_hadad #creatorsearchinsights

♬ IM BORED . DEXTERC X C MINOR MIX – Dexter Carr
  • Do hrnca môžete pridať aj lyžičku soli a cukru. To pomôže zvýrazniť ich chuť a zbaviť sa prípadnej špecifickej horkosti.
  • Zelenú špargľu varte približne 8 až 10 minút (v závislosti od toho, aká je hrubá), zatiaľ čo biela špargľa potrebuje o niečo viac času, približne 15 minút.
  • Ak chcete skontrolovať, či je špargľa hotová, pichnite do nej vidličkou – ak sa objaví bez odporu, môžete ju vybrať. Je lepšie ich nedovariť ako prevariť, pretože by sa stali gumovými. Po vybratí z vody by mala byť špargľa pevná a zachovať si intenzívnu farbu.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Majú málo kalórií a veľa vitamínov. Ich sezóna sa práve začala

Je potrebné špargľu lúpať? Trik šéfkuchárov pre tvrdé konce. Budú ako z najlepšej reštaurácie


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Vezmite polovicu cibule a potrite si ňou nohy. Netriviálna aplikácia, ktorej účinok vás prekvapí

25.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Luis Echeverri Urrea). Cibuľa je už roky známa svojou chuťou a zdravotnými účinkami. Nie každý však vie, že dobre…

To sú najlepšie kvety do vázy. Vydržia čerstvé niekoľko týždňov a majú šialenú vôňu.

25.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Kvety vo váze môžu byť krásnou dekoráciou nášho domova. Okrem toho pri správnom výbere šíria po miestnosti…

Táto masť z lekárne v okamihu vyhladí poškodené päty. Práve včas na leto

25.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/gpointstudio). Suché a popraskané päty sú skutočnou nočnou morou. Najmä pokiaľ ide o ideálny čas na nosenie sandálov a…

Syndróm bielych vlákien. Nekupujte takéto kuracie mäso

25.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Marian Weyo). Hoci sa hydinové mäso často považuje za zdravú a diétnu voľbu, čoraz viac odborníkov a spotrebiteľov upozorňuje…

Najlepší vitamín pre ženy. Reguluje hormóny, znižuje hladinu glukózy

25.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ground Picture) Vitamín B8, známy aj ako inozitol, je jednou z kľúčových látok pre telo, najmä pre ženy. Má…

Auto Trendy

Rýchlosť, akú na českej železnici ešte nevideli: 200 km/h je tu!

25.4.2025 Redakcia Auto trendy - České železnice sa pripravujú na veľký skok vpred. Po desiatkach rokov, kedy maximálna rýchlosť osobných vlakov neprekročila 160 km/h, prichádza zmena, ktorá poteší milovníkov rýchleho…

Lexus ES v novej ére: Viac priestoru, luxusu a technológií.

25.4.2025 Redakcia Auto trendy - Svet sa mení a s ním aj luxusné sedany! Lexus ES prichádza vo svojej ôsmej generácii s odvážnym dizajnom, vylepšeným komfortom a technológiami, ktoré posúvajú…

Keď sa sny o spoľahlivosti zmenia na nočnú moru: Pozor na tieto motory!

25.4.2025 Redakcia Auto trendy - Na začiatku žiarili ako hviezdy a získavali prestížne ocenenia. Avšak po čase ukázali svoju temnú stránku – nekonečné opravy, vysoké náklady a sklamaní vodiči. Prinášame…

Drony dobývajú Everest: novinka, ktorá mení himalajské výstupy

25.4.2025 Redakcia Auto trendy - Šesť minút letu namiesto siedmich hodín nebezpečnej túry. Nepálsky startup Airlift Technology plánuje už tento rok zaviesť revolučné dronové doručovanie vybavenia z Bázového tábora na…

Tesla na nemecký spôsob: Mercedes predstavuje volant z inej galaxie!

25.4.2025 Redakcia Auto trendy - Mercedes-Benz opäť raz dokazuje, že je synonymom pre inovácie. Nemecký gigant prichádza s technológiou, ktorá môže zmeniť budúcnosť automobilového priemyslu – revolučný "yoke" volant inšpirovaný…

Diaľnica v piesočnom mori: Geniálny trik, ktorý zmenil nemožné na možné. Príbeh zázraku v Takla Makan

25.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si 300 kilometrov cesty cez more pohyblivých piesočných dún, kde vietor neustále mení krajinu. Presne takúto výzvu prijali čínski inžinieri v obávanej púšti Takla…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov