25.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/RESTOCK images).
Kedysi bola špargľa delikatesou, dnes sa často vyskytuje na stoloch. Viete, ako správne pripraviť špargľu, aby nestratila svoju chuť a pevnosť? Je to zručnosť, ktorá si vyžaduje precíznosť. Pomôže aj znalosť jednoduchých pravidiel.

Foto: shutterstock/RESTOCK images
Približne od polovice apríla do konca júna je sezóna špargle, takže je to najlepší čas na jej nákup. Najobľúbenejšia je zelená špargľa, nasleduje biela a najmenej známa fialová.
- Je nízkokalorickou zeleninou, avšak bohatou na živiny. Obsahujú rastlinné bielkoviny, vlákninu, draslík, vitamíny A a C a kyselinu listovú, takže podporujú imunitu, trávenie a celkové zdravie organizmu.
Ako variť špargľu? Každý typ si vyžaduje trochu iné kroky
- Zelenú špargľu nie je potrebné lúpať, pretože tvrdý koniec jednoducho odlomíte ohnutím stonky.
- Bielu špargľu je potrebné olúpať zhora nadol a odrezať drevnatý koniec.
Proces varenia si nevyžaduje špeciálne zručnosti, ale je dôležité poznať niekoľko kľúčových zásad.
- Pripravte si vysoký a široký hrniec a sitko, aby ste ich mohli ľahko vybrať.
- Zelenú alebo bielu špargľu zviažte do zväzku napríklad bavlnenou niťou a vložte ju do vriacej vody.
- Dbajte na to, aby hlavičky vyčnievali nad vodu a paru.
Ako pripraviť špargľu, aby nebola horká? Prečítajte si niekoľko najlepších trikov.
- Do hrnca môžete pridať aj lyžičku soli a cukru. To pomôže zvýrazniť ich chuť a zbaviť sa prípadnej špecifickej horkosti.
- Zelenú špargľu varte približne 8 až 10 minút (v závislosti od toho, aká je hrubá), zatiaľ čo biela špargľa potrebuje o niečo viac času, približne 15 minút.
- Ak chcete skontrolovať, či je špargľa hotová, pichnite do nej vidličkou – ak sa objaví bez odporu, môžete ju vybrať. Je lepšie ich nedovariť ako prevariť, pretože by sa stali gumovými. Po vybratí z vody by mala byť špargľa pevná a zachovať si intenzívnu farbu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Majú málo kalórií a veľa vitamínov. Ich sezóna sa práve začala
Je potrebné špargľu lúpať? Trik šéfkuchárov pre tvrdé konce. Budú ako z najlepšej reštaurácie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.