25.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/pilipphoto)
V minulosti patril k najcennejším koreninám a považoval sa dokonca za luxusný tovar. Dlhé roky bola symbolom bohatstva a prestíže. Dnes si môžeme vlastnosti muškátového orieška užívať oveľa slobodnejšie – bez toho, aby sme museli minúť celé bohatstvo. Je cenným doplnkom jedálneho lístka, keď sa chceme postarať o svoj žalúdok a pohodu a chrániť sa pred krvnými zrazeninami.

Foto: shutterstock/pilipphoto
Ako chutí muškátový oriešok?
Toto obľúbené moderné korenie je semeno muškátového orieška, stromu pochádzajúceho z ďalekej Indonézie. Muškátový oriešok sa vyznačuje teplou, korenistou chuťou s tónmi sladkosti a miernej horkosti. Jeho aróma pripomína zmes škorice, klinčekov a anízu, vďaka čomu je ideálnym doplnkom sladkých aj suchých jedál.
Zdravotné vlastnosti muškátového orieška
Zohrával dôležitú úlohu v prírodnej medicíne, ktorou sa oplatí inšpirovať pri zostavovaní každodenných jedál. Voňavé korenie je zdrojom mnohých prospešných zložiek, ktoré telo každý deň potrebuje na správne fungovanie. Patria medzi ne vitamíny: A, C, B1 (tiamín), B2 (riboflavín), B3 (niacín) a B6. Muškátový oriešok je tiež bohatý:
- vápnik
- horčík
- železo
- fosfor
- draslík
- sodík
- zinok
Na čo pomáha muškátový oriešok?
Takáto bohatá kombinácia cenných látok nemôže nemať vplyv na zdravie. Vlastnosti muškátového orieška rozpoznala už svätá Hildegarda, ktorá už v stredoveku analyzovala účinky prírodných zložiek na ľudský organizmus. Rozpoznala, že korenie zlepšuje náladu, koncentráciu a detoxikuje.
Medzi výhody spojené s konzumáciou tohto korenia patrí aj podpora trávenia a zmiernenie problémov, ako je nadúvanie a poruchy trávenia. Muškátový oriešok má protizápalový účinok, ktorý sa prejavuje aj v ochrane žalúdočnej sliznice pred poškodením. Znižuje pravdepodobnosť vzniku vredov.

Foto: shutterstock/Jamaan
K akým jedlám sa muškátový oriešok hodí?
Používa sa v kuchyniach po celom svete. Vďaka svojej korenistej aróme je ideálny do dezertov a pečiva. Využitie muškátového orieška je však oveľa širšie. Výborne sa hodí do suchých jedál. Výborne sa hodí do krémových polievok vrátane tekvicovej alebo brokolicovej polievky.
Veľmi dobre rozbíja chuť krémových omáčok. Korenie sa používa ako korenie do marinád a dusených mäsových pokrmov, ktorým dodáva hlbokú a výraznú arómu. Nič nebráni tomu, aby sa pridávalo do hrejivých čajov, nálevov alebo kefíru.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Dodá vašej káve orientálnu chuť a zrýchli váš metabolizmus. Vyskúšajte a nebudete ľutovať
Je veľmi zdravá a zoženiete ju počas celého roka. Mnoho ľudí však odrádza vôňa
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.