25.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Arina P Habich)
Čo môžete urobiť, aby bola bravčová krkovička z grilu krehká a šťavnatá? Kľúčom je správna marináda. Najlepšia marináda sa skladá z troch zložiek. Okrem toho, čím dlhšie v nej mäso odpočíva, tým lepší je výsledok.

Foto: shutterstock.com/Arina P Habich
Grilovacia sezóna bude čoskoro v plnom prúde a slovenské záhrady a pozemky budú zaplavené vôňou pochúťok. Jedným z najobľúbenejších druhov mäsa je bravčová krkovička. Stačí ju nakrájať na nie príliš hrubé plátky a hodiť na dobre rozpálený gril, aby ste si mohli vychutnať šťavnaté a jemné mäso. Predtým je však nesmierne dôležité poriadne ju naložiť, aby sa nepokazil výsledný efekt.
Ako pripraviť dobrú marinádu na grilovanú krkovičku? Zlaté pravidlo 3 ingrediencií
Ideálna marináda pozostáva z troch kľúčových ingrediencií. Vďaka nim mäso získa výraznú chuť a vlákna sa stanú jemnejšími, takže sa mäso jednoducho rozplýva v ústach. Tieto zásady platia nielen pri grilovaní, ale aj pri pečení a vyprážaní. Čo by teda mala obsahovať dobrá marináda na bravčovú krkovičku?

Foto: shutterstock/Mironov Vladimir
- Olej tvorí základ marinády, uľahčuje distribúciu korenia a znižuje potrebu pridávania tuku počas spracovania. Dobre poslúži napríklad repkový alebo slnečnicový olej.
- Kyslá zložka, napr. citrónová šťava alebo vínny ocot. Zjemňuje mäso a urýchľuje grilovanie.
- Chuť a vôňu dodáva korenie. K bravčovej krkovičke sa hodí korenie, oregano, cesnak, rozmarín, tymián a majorán.
Čo by ste mali urobiť, aby bola bravčová krkovička z grilu krehká a šťavnatá? Recept na najlepšiu marinádu pod slnkom
Marinádu je dobré začať pripravovať deň pred plánovaným grilovaním. Čím viac času totiž mäso strávi v marináde, tým lepšie pre konečný výsledok. Vďaka horčicovo-medovej marináde bude bravčová krkovička nielen šialene aromatická, ale aj mierne sladká s nádychom smotany.
Ingrediencie:
- 8 plátkov bravčovej krkovičky,
- 2 lyžice horčice,
- 2 lyžice medu,
- 2 lyžice olivového oleja,
- 1 lyžica sušeného tymiánu,
- 2 lyžičky citrónovej šťavy,
- 1 lyžička granulovaného cesnaku.

Foto: Pixabay/lukwin
Spôsob prípravy:
V miske zmiešame horčicu, med, olej, tymián, citrónovú šťavu a cesnak. Bravčovú krkovičku dôkladne potrite marinádou, prikryte a vložte do chladničky na niekoľko hodín (minimálne 12). Mäso opečte na grile do zhnednutia a podávajte s ľahkým šalátom alebo grilovanou zeleninou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.