26.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/chomplearn).
Horúce počasie sa blíži. Keď sa z oblohy valia horúčavy, musíme sa uistiť, že zostaneme hydratovaní. Často siahame po limonáde, ale oplatí sa ju nahradiť zdravším nápojom, ktorý je dostupný na pultoch supermarketov. Nič vám nebráni v tom, aby ste si ju pripravili sami doma.

Foto: shutterstock.com/chomplearn
Nápoj, ktorý získava na popularite a predstavuje vážnu konkurenciu pre limonády, je kombucha. Pripravuje sa z vychladeného čaju. Do neho sa pridáva tzv. scoby, čo je symbiotická kultúra baktérií a kvasiniek. Má božskú kyslo-sladkú chuť a jemné bublinky. Je nielen osviežujúca, ale vykazuje aj zdravotné vlastnosti. Pozrite si recept na jeho prípravu.
Kombucha namiesto limonády. Prečo sa ju oplatí piť?
Kombuchu sa oplatí piť, pretože dodáva telu vitamín C a vitamíny skupiny B, ako aj minerálne látky, napríklad železo, meď a zinok. Čaj obsahuje aj polyfenoly, ktoré bojujú proti voľným radikálom a spomaľujú proces starnutia buniek. Pravidelné pitie tohto nápoja tak môže podporiť udržanie mladistvého vzhľadu pleti a oddialiť vznik vrások.
Ako už bolo spomenuté, v scoby sa nachádzajú kultúry živých baktérií, ktoré majú priaznivý vplyv na črevný mikrobióm. Okrem toho sa počas fermentácie vytvárajú kyseliny, ako sú kyselina octová, mliečna a glukónová, ktoré majú detoxikačný účinok a podporujú metabolizmus. Tento zdravý nápoj znižuje krvný tlak a cholesterol.
Reguluje tiež hladinu cukru v krvi. Pozitívne pôsobí na pečeň a pomáha odstraňovať toxíny z tela. Okrem toho vďaka svojmu pH vykazuje antimikrobiálne vlastnosti. Taktiež môže pomôcť posilniť imunitný systém, čím chráni pred infekciami.

Foto: shutterstock/zarzamora
Recept na domácu kombuchu
Na výrobu kombuchy potrebujeme akýkoľvek čaj. Zvyčajne sa pripravuje z čierneho alebo zeleného čaju. Nesmieme zabudnúť na už spomínaný scoby. Čajový scoby si môžeme kúpiť online, zvyčajne so štartovacou tekutinou, aby sme mohli začať proces fermentácie.
Aké ingrediencie potrebujeme na výrobu domácej kombuchy? Tu je ich presný zoznam:
- 1 čajové vrecúško;
- 1 l vody;
- 4 PL cukru;
- sada na výrobu scoby.
Na začiatku prevaríme vodu a cukor a čaj v nej lúhujeme približne 15 minút. Potom ho ochladíme a nalejeme do čistej sklenenej nádoby. Potom do nej pridáme 1 šálku štartovacej tekutiny zo súpravy scoby a samotný „hríb“. Nádobu prikryjeme utierkou a odložíme na teplé a tmavé miesto minimálne na 7 dní a maximálne na mesiac (čím dlhšie sa bude skladovať, tým kyslejší bude nápoj). Ak sa v ňom objaví pleseň, musíme proces začať odznova.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nápoj pila každý deň počas jedného mesiaca. „Cítila som sa ako nadčlovek.“
Konzumujte v konkrétnom čase. Vaše črevá budú fungovať dokonale
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.