27.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tobik).
Obľúbené zelené listové zeleniny môžu skrývať nepríjemné prekvapenie. Špenát, ktorý mnohí považujú za superpotravinu, môže byť pre niektorých ľudí skutočnou hrozbou. Prečítajte si, prečo by ste mali byť opatrní.

Foto: shutterstock/Tobik
Už od detstva nám rodičia vštepovali, že špenát je zdravý a mali by sme ho jesť pravidelne. Táto zelenina sa stala symbolom sily a zdravia vďaka známej kreslenej postave námorníka Pepka, ktorý po konzumácii špenátu získaval nadľudskú silu. Ale je špenát naozaj taký zázračný, ako nám tvrdili? Najnovšie výskumy odhaľujú prekvapivú pravdu.
Mýtus o železnom zázraku, ktorý nás oklamal desaťročia
Špenát bol dlhé roky považovaný za najlepší zdroj železa. Tento mýtus vznikol v 30. rokoch 20. storočia, keď vedci urobili chybu pri výpočte obsahu železa v špenáte. Pripisovali mu desaťnásobne vyššiu hodnotu, než v skutočnosti obsahuje!
Táto chyba viedla k masívnej propagácii špenátu. Dokonca aj známa kreslená postavička Pepek námorník jedla špenát z konzervy, aby získala svoju legendárnu silu. Pravda je však iná.
Špenát síce obsahuje železo, ale ide o nehémové železo rastlinného pôvodu, ktoré naše telo vstrebáva oveľa horšie v porovnaní s hémovým železom z mäsa. Navyše šťaveľany prítomné v špenáte viažu železo a obmedzujú jeho vstrebávanie. Konzumácia špenátu ako zdroja železa teda nie je obzvlášť účinná, pokiaľ ho neskombinujete s vitamínom C, ktorý zvyšuje vstrebávanie nehémového železa.

Foto: shutterstock/Michael Kraus
Skrytá hrozba pre obličky: Prečo by ste mali byť opatrní
Existuje ešte jeden dôležitý fakt o špenáte, o ktorom sa v detských rozprávkach nehovorí. Osoby s históriou obličkových kameňov, najmä tých šťaveľanovo-vápnikového pôvodu, by mali obmedziť konzumáciu potravín bohatých na šťaveľany, vrátane špenátu.
Práve šťaveľany sú vinníkmi celého problému, ktorý môže viesť k bolestivým zdravotným komplikáciám. Najviac šťaveľanov nájdeme v surovom špenáte. Varenie môže ich množstvo znížiť, ale úplne ich neodstráni.
Je pravda, že špenát je bohatý na vitamíny A, K, C, E a vitamíny skupiny B, ako aj na foláty. Ak však máte sklon k tvorbe obličkových kameňov, je lepšie nahradiť špenát inou zeleninou. Výborne sa na tento účel hodí kel, brokolica alebo obyčajný rímsky šalát. Do svojho jedálnička môžete tiež pridať mrkvu a tekvicu, ktoré sú bezpečné pre ľudí s obličkovými kameňmi.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Špenát už nikdy nezhorkne. Pripravte ho tak, ako ho pripravovala moja babička
Špenátová polievka je moje zjavenie. Urobím ju za 20 minút a pridám smotanový prídavok
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.