28.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BarracudaDesigns).
Na čerstvú špargľu sa tešíme celý rok, bohužiaľ, nie je možné sa jej nasýtiť. Vtedy sa zrodí myšlienka zamraziť špargľu. Môžete to urobiť, ale oplatí sa dodržiavať niekoľko pravidiel, aby mrazená špargľa nestratila svoju chuť a chrumkavosť. Našťastie na to existuje šikovný spôsob.

Foto: shutterstock/BarracudaDesigns
Sezóna špargle práve začala a my si ju môžeme beztrestne vychutnávať. Sú nízkokalorické a ich delikátnosť a jedinečná chuť nás núti k ich konzumácii. Bohužiaľ, špargľa veľmi rýchlo vädne, preto je najlepšie zjesť ju hneď. Existuje však spôsob, ako špargľu zamraziť, aby naše chuťové bunky potešila aj mimo sezóny.
Ako zamraziť špargľu, aby si zachovala svoju chuť?
Pri špargli často robíme chyby pri zmrazovaní. Túto sezónnu zeleninu však možno úspešne zmraziť, a to tak zelenú, ako aj bielu bez toho, aby stratila na svojej chuti. Stačí dodržiavať niekoľko pravidiel.
- V prvom rade si na zmrazenie vyberte čerstvú a dobre vypestovanú špargľu. Dôkladne ich umyte a osušte.
- Ďalším krokom je odrezať drevnatú časť špargle, najlepšie tak, že ju ohnete, aby ste videli, kde ju treba odrezať.
- Bielu špargľu je potrebné pred mrazením ošúpať, šupka zelenej špargle je oveľa jemnejšia a nie je potrebné to robiť.
- Najdôležitejšou úpravou pred mrazením špargle je blanšírovanie. Krátko ju namočte do vriacej vody a potom do ľadovej vody. Tým sa zabezpečí, že si zachovajú svoje vlastnosti.
- Starostlivo osušenú špargľu uzavrite do vzduchotesných vreciek a odstráňte z nej vzduch. Tým sa zabezpečí, že si zelenina dlho zachová svoju chuť a chrumkavosť.
Špargľu môžete zamraziť celú alebo nakrájanú na kúsky. V tejto druhej forme sa špargľa dobre hodí do všetkých druhov polievok.
Ako dlho môžem uchovávať mrazenú špargľu a ako ju pripraviť?
Dobre zmrazenú špargľu môžete skladovať až 10 mesiacov. Po uplynutí tejto doby stratí svoju odolnosť.
- Pri príprave špargle je dôležité, aby ste ju pred varením nerozmrazovali. Je to trochu ako s knedľou, zmäkne a stratí mnoho svojich vlastností. Keď špargľu vyberiete z mrazničky, vhodte ju rovno do vriacej vody alebo do panvice s trochou tuku. Vďaka tomu bude chutiť ako čerstvo vyzdvihnutá z obchodu.
Mrazenú špargľu môžete použiť na prípravu polievky, do šalátu alebo ako zeleninovú prílohu. Dobre sa hodí aj do nákypov podávaných s cestovinami alebo ryžou. Takýmto skladovaním si zachováme chuť leta aj na dlhé jesenné a zimné mesiace.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako pripraviť špargľu, aby nebola gumová? Jedna chyba môže všetko zničiť
Majú málo kalórií a veľa vitamínov. Ich sezóna sa práve začala
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.