28.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ekaterina Milovidova).
Jarná sezóna sa začína naplno, a to znamená, že budete tráviť viac času vonku. Milovníci grilovania sa na to už tešia. A čo sa najlepšie hodí ku grilovaným jedlám? Odpoveď je jednoduchá – aromatický cesnakový chlieb. Pozrite sa, ako rýchlo a jednoducho sa dá pripraviť.

Foto: shutterstock/Ekaterina Milovidova
Ako pripraviť cesnakový chlieb ku grilovaným jedlám? Uistite sa, že používate kvalitné suroviny
Cesnakový chlieb je bežnou prílohou ku grilovaným jedlám alebo čerstvým šalátom. Tento druh chleba sa hodí k mnohým ďalším pochúťkam. Jeho príprava navyše nie je zložitá. Všetko, čo potrebujete, je dobrá zásoba kvalitných surovín. Čo budete potrebovať na jeho prípravu?
Tu je zoznam základných produktov:
Na kvások:
- 1 čajová lyžička cukru
- 1 balíček sušených instantných kvasníc
- asi 70 ml teplej vody
Na prípravu cesta na chlieb:
- 380 g pšeničnej múky
- 3 hlavičky cesnaku
- 300 ml teplej vody
- 2 čajové lyžičky soli
- 1,5 lyžice olivového oleja
Recept na cesnakový chlieb. Chrumkavý a aromatický

Foto: shutterstock/Yuganov Konstantin
Spôsob prípravy:
- Najprv si pripravte cesnak. Hlavičky odstráňte z vrchnej časti, potom ich položte na hliníkovú fóliu a zalejte pol lyžice olivového oleja. Cesnak zabaľte do fólie, položte na plech a pečte potom v predhriatej rúre pri teplote 160 °C približne 25 – 30 minút.
- Medzitým si pripravte kvások. V malej miske dôkladne zmiešajte droždie, teplú vodu a cukor. Celé to potom prikryte bavlnenou utierkou a odložte na teplé miesto približne na 15 minút.
- Cesnak vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
- Preosejte múku do veľkej misy. Pridáme soľ, lyžicu olivového oleja a aj kvások. Dôkladne prehnetieme (aspoň 10 – 15 minút), vložíme do misy, prikryjeme bavlnenou utierkou a necháme na teplom mieste asi 2 hodiny.
- Po uplynutí uvedeného času vytvarujte chlieb, vložte ho do rúry a vtlačte doň pečené strúčiky cesnaku. Prikryte ho pokrievkou z rúry na pečenie.
- Cesnakový chlieb pečte pri teplote 220 °C približne 25 – 30 minút. Z času na čas skontrolujte, ako je chlieb upečený.
- Po uplynutí tohto času odstráňte pokrievku a pečte ho potom odkrytý ešte 10-15 minút. Keď je kôrka pekne hnedá, vyberte cesnakový chlieb a nechajte ho vychladnúť.
Podávajte s obľúbeným šalátom, grilovanými jedlami alebo prílohami na sendviče.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Chlieb bez múky – povinná alternatíva tradičného chleba
Domáci ovsený chlieb nemá konkurenciu. Taký v obchode nenájdete. Je výborný a chrumkavý
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.