29.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/J.J. Gouin).
Chystáte sa na prvé tohtoročné grilovanie? Skôr než položíte na rošt šťavnaté klobásky a marinované mäso, nezabudnite na jednu dôležitú vec – vyčistiť gril. Nemusíte však siahať po drahých čistiacich prostriedkoch. Stačí vám pár bežných surovín, ktoré už pravdepodobne máte doma. Zistite, ako na to!

Foto: shutterstock/J.J. Gouin
Čistý gril za pár minút: Soda a voda utlená ako zázračná kombinácia
Grilovanie je neodmysliteľnou súčasťou jarných a letných dní. Aby však jedlo chutilo naozaj skvele, je dôležité začať sezónu s čistým grilom. Nemusíte však míňať peniaze na drahé čistiace prostriedky. Všetko, čo potrebujete, nájdete vo svojej kuchyni alebo lekárničke.
Základom je kombinácia sódy bikarbóny a vody utlenenej. Tieto dve zložky dokážu zázraky aj s tým najviac pripáleným roštom. Ako na to?
- Zmiešajte 2 diely sódy bikarbóny s 1 dielom vody utlenenej.
- Vytvorte hustú pastu a naneste ju na znečistené časti grilu.
- Nechajte pôsobiť približne 10 minút.
- Potom gril jednoducho utrite handričkou a opláchnite teplou vodou.
Táto metóda je nielen účinná, ale aj šetrná k životnému prostrediu. Navyše, sóda bikarbóna je známa svojimi antibakteriálnymi vlastnosťami, takže váš gril bude nielen čistý, ale aj hygienicky bezpečný.

Foto: shutterstock/Shevtsova Yuliya
Fólia a soľ: Nečakaní pomocníci pri čistení grilu
Ak nemáte po ruke vodu utlenú, nezúfajte. Na čistenie grilu môžete použiť aj obyčajnú hliníkovú fóliu a soľ. Táto metóda je ideálna najmä po grilovaní, keď je rošt ešte mierne teplý.
Ako na to?
- Rozložte kúsok hliníkovej fólie na stôl a posypte ju soľou.
- Z fólie vytvorte guľôčku a začnite ňou drhnúť rošt, ktorý ste predtým tiež posypali soľou.
- Teplo pomôže uvoľniť pripálené zvyšky jedla, zatiaľ čo soľ a fólia fungujú ako jemný brúsny papier.
Táto metóda je prekvapivo účinná a zároveň šetrná k povrchu grilu. Navyše, hliníkovú fóliu máte takmer vždy po ruke, takže ide o rýchle a praktické riešenie.
Prečo je čistý gril dôležitý?
Možno si poviete, že pár pripálených zvyškov na rošte nie je žiadna tragédia. Pravdou však je, že špinavý gril môže ovplyvniť chuť jedla a dokonca aj vaše zdravie. Zvyšky jedla a mastnoty sa pri opätovnom zahrievaní môžu spáliť a vytvárať škodlivé látky.

Foto: shutterstock/Mouse family
Okrem toho, čistý gril je základom pre dokonalé grilovanie. Jedlo sa na čistom rošte neprilepí a výsledok bude nielen chutný, ale aj esteticky dokonalý.
Tip na záver: Pravidelná údržba je kľúčom k úspechu
Aby ste sa vyhli zdĺhavému čisteniu grilu, snažte sa ho udržiavať v dobrom stave počas celej sezóny. Po každom grilovaní odstráňte zvyšky jedla a mastnoty, kým je rošt ešte teplý. Pravidelná údržba vám ušetrí čas aj námahu a váš gril bude vždy pripravený na ďalšie kulinárske dobrodružstvo.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako zabrániť vysychaniu mäsa na grile?
Rebierka na americký spôsob. Sú najlepšie na grilovanie, a to vďaka marináde
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.