29.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Uncitaby).
Hoci ponuka v supermarketoch rastie, stále existuje veľa exotického ovocia, ktoré si na Slovensku zatiaľ nezískalo popularitu. Jedným z nich je salaka jedlá, nazývaná aj „hadie ovocie“. Svoju spojitosť s plazom vďačí svojej charakteristickej, šupinatej hnedej koži. Ak na ňu narazíte v obchode, vyskúšajte ju. Obsahuje veľa draslíka a vápnika, vitamínov a vlákniny. A predovšetkým je veľmi chutná.

Foto: shutterstock/Uncitaby
Salaka jedlá (Salak) sa pestuje prevažne v Indonézii a Malajzii. Zvlášť hojne sa vyskytuje na Jáve a Sumatre. Rastie v strapcoch pri koreni palmy. Plody sa zbierajú hlavne v máji a decembri, keďže palma rodí ovocie počas celého roka.
Ako vyzerá salak? Pripomína hadiu kožu
Salak sa z dobrého dôvodu nazýva „hadie ovocie“. Je pokrytý hnedou, šupinatou a drsnou kožou (mne skôr pripomína pásovca z doby ľadovej). Jedlá dužina je biela, rozdelená na segmenty a sladkokyslá. Vo vnútri sa nachádzajú aj hnedé, nejedlé semená. Plody sú oválne so špicatými koncami. Sú dlhé 5 až 10 cm.
Ovocie sa šúpe pomerne ľahko a dá sa to urobiť prstami. Keď sa dostaneme k dužine, najlepšie je ju rozdeliť na kúsky a nezabudnúť z každého odstrániť nejedlé semienko. Konzistencia sa môže líšiť – suchá a drobivá alebo vlhká a chrumkavá.
Salak – živiny a vlastnosti
Salak okrem toho, že určite poteší milovníkov exotického ovocia, má aj mnoho zdravotných výhod. Obsahuje veľa draslíka, ktorý je potrebný pre správne fungovanie srdca a obehového systému. Taktiež obsahuje veľa vápnika, ktorý posilňuje kosti. Salak obsahuje aj cennú vlákninu a triesloviny, vďaka ktorým zlepšuje trávenie a chráni pred zápchou.
Hadie ovocie má jednu z najvyšších antioxidačných aktivít. To je dôležité, pretože antioxidanty bojujú proti nadbytku voľných radikálov v tele. Tie zase prispievajú k rozvoju rôznych chorôb a urýchľujú starnutie. Salak je bohatý na flavonoidy a vitamín C. Obsahuje aj vitamín A.
Oplatí sa jesť salak aj vtedy, keď potrebujeme energiu. Lekárska webová stránka WebMD vysvetľuje, že je to kvôli vysokému obsahu sacharidov. Okrem toho, hadie ovocie stimuluje metabolizmus a zvyšuje vytrvalosť.
Už spomínaný draslík, ako aj betakarotén a pektín, zlepšujú prietok krvi do mozgu. Vďaka tomu môže konzumácia salaku zlepšiť fungovanie tohto orgánu, a teda aj pamäť. Betakarotén má tiež pozitívny vplyv na zrak a jeho prítomnosť v strave znižuje riziko niektorých očných ochorení, ako je napríklad šedý zákal.

Foto: shutterstock/Yuni Ra
Ako jesť salak? Do čoho pridať hadie ovocie?
Salak môžeme jesť surový, bez ďalších prísad. Ovocie sa pridáva aj do šalátov, dezertov a koktailov. Dá sa sušiť, nakladať a pripravovať z neho džúsy. Hodí sa aj na výrobu džemov.
Ak radi experimentujete v kuchyni, môžete ho skúsiť zakomponovať aj do slaných orientálnych jedál. Aby ste však jeho chuť dobre spoznali a zachytili všetky jeho tóny, najlepšie je pri prvom ochutnávaní zjesť ho v základnej podobe, bez ďalších prídavkov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Je bravčová masť zdravá? Výsledky výskumu sú prekvapujúce
To priťahuje sršne ako magnet. Mnohí z nás zastavia svoj dom alebo záhradu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.