30.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Rimma Bondarenko).
Jar je milovaným obdobím všetkých milovníkov špargle, a keď sa v obchodoch a stánkoch začne objavovať zelená a biela zelenina, môžeme si ju do sýtosti dopriať. Čo môžete pripraviť zo špargle? Nuž, všetko je výborné, ale naša dnešná špargľová polievka je špeciálna. Bude krémová, zamatová a aromatická, ale dôležité je maslo. Táto prísada v polievke je must-have.

Foto: shutterstock/Rimma Bondarenko
Špargľa je nepochybne kulinárskym pokladom jari, a hoci vo väčších obchodoch môžete kúpiť mrazenú špargľu po celý rok, dobre vieme, že čerstvá špargľa je najchutnejšia. Bohužiaľ, sezóna špargle netrvá dlho, od apríla do konca júna, takže neotáľajme a pripravme si tú najlepšiu špargľovú polievku na svete. V tomto recepte je veľmi dôležité maslo, pretože je najlepším nositeľom chuti zeleniny. Predtým, ako špargľu zalejete vývarom, musíte ju poriadne „vykúpať“ v horúcom masle, a aby sa špargľa necítila osamelo, pridajte jej spoločnosť v podobe cibule. Potom už len vývar alebo bujón, syr, smotana a hotovo. Práca na menej ako dve a štvrť hodiny a chuť hodná špičkového kuchára.
Krémová špargľová polievka. Musíte si ju pripraviť, kým je jej sezóna
Ingrediencie:
- 2 zväzky zelenej špargle
- 2 stredne veľké zemiaky
- polovica zeleru
- malá cibuľa
- 2-3 strúčiky cesnaku
- približne. 1 l zeleninového vývaru
- soľ, korenie, muškátový oriešok podľa chuti
- 2 PL kyslej smotany
- 3 vrchovaté lyžice masla
- lyžica gréckeho syra feta
- na podávanie – krutóny, pufovaný hrášok, slaninové lupienky podľa vlastného výberu.
Špargľová polievka na masle so syrom a smotanou – ako ju pripraviť:
- Špargľu zbavte drevnatých koncov a stonky nakrájajte na menšie kúsky. Nakrájajte cibuľu, prelisujte cesnak a nakrájajte zemiaky a zeler na kocky.
- Pripravte si hrniec a rozpustite v ňom maslo. Pridajte cibuľu a keď zosklovatie, pridajte nakrájanú špargľu.
- Špargľu za občasného miešania opečte, a keď je miestami ľahko zhnednutá, pridajte zemiaky, zeler a cesnak.
- Špargľu zalejte vývarom, znížte teplotu a varte, kým zemiaky nezmäknú. Podľa chuti dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom.
- Potom pridajte kyslú smotanu a rozdrobený syr feta.
- Všetko rozmixujte ručným mixérom na hladký krém a v prípade potreby ešte dochuťte soľou. Podľa chuti môžete pridať lyžicu alebo dve citrónovej šťavy. Podávajte s vašou obľúbenou prílohou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako pripraviť špargľu, aby nebola gumová? Jedna chyba môže všetko zničiť
Je potrebné špargľu lúpať? Trik šéfkuchárov pre tvrdé konce. Budú ako z najlepšej reštaurácie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.