20.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/1643606).
K Vianociam a sviatočnému pečeniu neodmysliteľne patria vlašské orechy. Medovník či perník si bez nich nevieme predstaviť. Sú zdravé, majú protizápalové vlastnosti a podporujú náš nervový systém. Nie každému však vyhovuje ich horká chuť. Ukážeme vám, ako sa zbaviť horkej šupky z vlašských orechov. Tento trik je jednoduchý a rýchly.
Vlašské orechy: škrupiny plné zdravia
Zdravotné vlastnosti vlašských orechov nemožno preceňovať. Vďaka vitamínom, ktoré obsahujú, podporujú obehový systém a majú aj protizápalové vlastnosti. Rastlinné steroly a v nich obsiahnuté nenasýtené kyseliny znižujú hladinu cholesterolu. Vďaka vysokému obsahu vlákniny a nedostatku lepku sa orechy odporúčajú ľuďom na rôznych typoch diét.
Zjedenie niekoľkých vlašských orechov podporuje nervový systém a znižuje riziko cukrovky typu 2. Orechy obsahujú aj železo a horčík a hlavne – kyselinu elagovú. Je to silný antioxidant, ktorý pomáha predchádzať rakovine. Na základe 10-ročnej štúdie vedci zistili, že ľudia, ktorí pravidelne jedli vlašské orechy, žili dlhšie. Bolo to spôsobené najmä tým, že menej často trpeli kardiovaskulárnymi ochoreniami.
Ako sa zbaviť horkej šupky z orechov?
Nie každý má rád vlašské orechy, problémom môže byť ich horkastá chuť. Jej zdrojom je tenká šupka. Z čerstvých orechov sa dá pomerne ľahko odstrániť, ale po uschnutí to môže byť trochu časovo náročné. Existujú však spôsoby, ako sa rýchlo zbaviť horkej šupky vlašských orechov:
- Vložte orechy do vriacej vody na 3 minúty. Potom ich dôkladne osušte a ošúpte pomocou malého noža
- Vložte orechy do misky s vodou a vložte do mikrovlnnej rúry na niekoľko minút. Kožu môžete odstrániť nožom alebo špongiou na umývanie riadu
- Rúru predhrejeme na 200 stupňov, plech vystelieme papierom na pečenie. Nasypte naň orechy a pečte v rúre pätnásť minút. Potom olúpte vlašské orechy
- Orechy namočte na pol hodiny do horúcej vody. Potom ich opekajte na rozohriatej panvici 3 minúty. Nahriata šupka z orechov sama opadne.
Takýmto lúpaním vlašských orechov ich zbavíte horkosti. Vďaka tomu bude vaše pečivo chutné aj pre tých, ktorí nemajú radi horkú chuť.
Aké jedlá sa dajú pripraviť z vlašských orechov?
Vlašské orechy sú užitočné nielen pri pečení. Môžu sa stať zložkou šalátov, plniek alebo omáčok. Najznámejšie je však ich využitie pri príprave rôznych druhov koláčov a koláčikov. Možno ich použiť ako polevu, ale aj ako neodmysliteľnú zložku koláča.
Vlašské orechy sú nevyhnutné na prípravu koláčov, ako je orechový koláč alebo makový koláč. Baklava či svätomartinské rožky sú bez nich neodmysliteľné. Sú súčasťou ovocných koláčov a medovníkov. Počas sviatkov sú na našich stoloch perníky navrstvené džemom a poliate čokoládou. Posypané orechami.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.