23.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Elnur).
Pravdepodobne sa nám už viackrát stalo, že sme pripravovali jedlo a nechtiac sme doň pridali trochu viac soli, ako sme chceli. Samozrejme, niekedy je to trochu intenzívnejšie, ale väčšinou sa prebytok korenia predsa len stane nevhodným na konzumáciu. Predtým, ako sa však definitívne rozhodnete pripravovaný pokrm vyhodiť, dajte si ešte jednu šancu. Poradíme vám, ako odstrániť prebytočnú soľ z vašich jedál.
Patent so zemiakmi
Pripravujete jedlo a už teraz viete, že bude príliš slané? Nemusíte čakať, stačí konať rozhodne. Ak máte do činenia s presoleným pokrmom, jednoducho do bublajúceho hrnca vhoďte celý surový zemiak. Počkajte, kým sa hľuza uvarí, a keď je mäkká, nezostáva vám nič iné, len ju vytiahnuť. Je čas na ochutnávku: určite bude chuť presoleného pokrmu jemnejšia.
Siahnite po ryži!
Stáva sa to síce zriedka, ale niekedy sa stane, že v dome dôjdu zemiaky. Vtedy, keď jedlo presolíme, môžeme do hrnca hodiť vrecko surovej ryže. Tá, podobne ako zemiaky, absorbuje prebytočnú soľ, ktorú sme do pokrmu omylom vložili. Neskôr ju môžeme ľahko vytiahnuť a použiť neskôr na prípravu iných jedál.
Príliš slané mäso? Aj to sa dá obísť
Zemiakový alebo ryžový trik funguje najlepšie, keď je polievka alebo omáčka príliš slaná. A čo keď je mäso príliš slané? Ak máte pečené mäso a je vo veľkom kuse, môžete ho vybrať a dôkladne opláchnuť vo vode. Na druhej strane je tiež dobré pripraviť omáčku na báze jogurtu, mlieka alebo smotany spolu s trochou múky. Hustá omáčka sa hodí aj vtedy, ak ste mäso na kúsky presolili.
Je zelenina príliš slaná? Aj na to existuje patent.
Pripravovali ste zeleninu a je príliš slaná? Aj tu môžeme tento problém ľahko odstrániť, a to hneď niekoľkými spôsobmi. Čo môžeme urobiť? Po prvé, skúsme ju opláchnuť vo vode, aby sme sa zbavili prebytočného korenia. Ak to nepomôže, môžeme ich opäť variť v hrnci s vodou asi tri minúty. Navyše, ak je zelenina už mäkká a nechceme jej dopriať ďalšie varenie, môžeme si jednoducho pripraviť omáčku a preliať ňou náš presolený pokrm.
Obmedzte množstvo soli
O tom, že soľ je škodlivá a nadbytok soli v strave môže zvyšovať krvný tlak a podporovať obezitu, netreba nikoho presviedčať. Na druhej strane je soľ takzvaným nositeľom chuti, takže jej prítomnosť v pokrmoch sa zdá byť nevyhnutná. Preto by sa soľ mala obmedziť a do jedál by sa mala pridávať len štipka, zatiaľ čo iné koreniny alebo bylinky by mali pokrm zvýrazniť. Najlepšími možnosťami sú saturejka, estragón, bazalka.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Slané palacinky, ktoré očaria každého gurmána. Pridanie tohto syra dokonale zvýrazní ich chuť
Jeden trik, ktorý zmení konzervy. Ľahko solené uhorky budú tvrdé a chrumkavé
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.