22.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Madeleine Steinbach).
Mohlo by sa zdať, že príprava makového koláča nie je zložitá, ale niekedy stačí jedna chyba a maková zmes bude príliš suchá a koláč sa pri krájaní rozpadne. Ako pripraviť makovú náplň, aby bola dokonale vlhká a chutná?
Makový koláč je jedným z najobľúbenejších koláčov na vianočnom stole a tajomstvom jeho lahodnej chuti je správna príprava maku. Ako pripraviť makovú zmes, aby nebola suchá a neoddelila sa od koláča? Ukázalo sa, že stačí urobiť len jednu vec a koláč vyjde perfektný.
Ako pripraviť makovú náplň, aby makový koláč rýchlo zmizol zo stola? Pridajte tento výrobok a koláč bude mať určite úspech
Ak vás zaujíma, ako pripraviť makovú pastu, aby bola dokonalá, nezabudnite, že samotný mak nestačí. Do zmesi by ste mali pridať aj mandľový extrakt, orechy a pomarančový likér. Často sa stáva, že zmes vyjde príliš suchá a po upečení a odkrojení kúska sa mak odlepí od koláča. Na to existuje jednoduché riešenie. Okrem cukru stačí do makovej náplne pridať med, ktorý zlepí zmes a dodá jej vlhkú konzistenciu, takže sa nerozpadne, a zlepší aj chuť. Aby bola zmes vlhká, môžete použiť aj smotanu alebo tuho vyšľahané bielky.
Podľa tohto receptu bude maková zmes dokonale vlhká. Najlepšie je pripraviť ju deň pred pečením
Skôr ako začnete piecť makový koláč, nezabudnite, že najlepšie je pripraviť makovú zmes deň vopred, aby sa všetky prísady dobre spojili a zmes bola vlhká. Na prípravu makovej zmesi budete potrebovať:
- 250 g maku,
- 50 g medu,
- 50 g masla,
- 100 g cukru,
- 200 g orechov,
- 2 PL pomarančovej kôry,
- citrónovú šťavu,
- 2 PL pomarančového likéru,
- čajovú lyžičku škorice,
- mandľovú arómu (nepovinné).
Ak nepoužívate hotovú makovú pastu, opláchnite mak pod vodou, nasypte ho do hrnca, zalejte vodou a uvarte. Varte 15 minút a potom odstavte. Po vychladnutí mak sceďte a odložte v sitku, aby sa zbavil prebytočnej vody (najlepšie na niekoľko hodín). Dvakrát pomeľte. V hrnci rozpustite maslo s medom a cukrom, pridajte mak a za stáleho miešania zahrievajte. Keď dosiahne správnu konzistenciu, vypnite horák, pridajte mak a ostatné prísady.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.