27.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Rachel Claire).
Voňavá, chrumkavá kôrka a mäkký stred sú definíciou lahodného chleba. Čo môžete urobiť, aby vám vydržal čerstvý a chutný až týždeň? Namiesto toho, aby ste ho schovávali v chladničke, vyskúšajte jeden z týchto jednoduchých domácich trikov. Bude vás tešiť svojou chuťou naozaj dlho.
Aromatické, voňavé, na povrchu chrumkavé a vnútri mäkké. Takto vyzerá chlieb bezprostredne po upečení. Niet divu, že ráno sú pekárne často preplnené. Chutný chlieb si vychutnávame najmä pri raňajkách alebo večeri, ale niekedy aj ako občerstvenie s polievkou alebo šalátom. Čo sa dá urobiť, aby vydržal čerstvý a chutný až sedem dní?
Ako skladovať chlieb, aby zostal dlho čerstvý? Zabudnite na chladničku
Správne skladovanie chleba ho udrží chutný a čerstvý po dlhý čas. Na čo by ste mali dbať, aby ste to dokázali? V prvom rade dbajte na teplotu. Mnohí ľudia sa rozhodnú skladovať chlieb v chladničke. Existuje mylná predstava, že si tak dlhšie zachová svoju jedinečnú chuť a čerstvosť. Žiaľ, nie je to pravda, pretože chladné počasie má opačný účinok a spôsobuje, že chlieb oveľa rýchlejšie schne. Aká by teda mala byť správna teplota na skladovanie chleba? V ideálnom prípade by sa mala pohybovať medzi 18 a 22 stupňami Celzia.
Kde je najlepšie skladovať chlieb? Možno neviete
Správna teplota, hoci je mimoriadne dôležitá, nie je jedinou podmienkou, ktorú by malo miesto pri skladovaní chleba spĺňať. Okrem toho musíte zabezpečiť aj to, aby sa k chlebu nedostala žiadna vlhkosť. Namiesto toho, aby ste ho schovávali v chladničke, je teda lepšie zaobstarať si poriadny chlebník alebo nádobu. Nezáleží na tom, či sú vyrobené z dreva, bambusu, keramiky alebo kovu (plastové si však radšej odpustite). Najdôležitejšie je, aby boli vzduchotesné a chlieb v nich vydržal čerstvý až týždeň. Navyše, vďaka takémuto skladovaniu chleba sa vám bude ľahšie dohliadať na správnu teplotu.
Šikovný spôsob, ako mať čerstvý chlieb aj po 3 mesiacoch. Môžete ho zamraziť
Na sviatky alebo iné príležitosti sa často zásobujeme obrovskými zásobami chleba, ktoré potom nedokážeme prejesť. V takejto situácii je najlepšie ho jednoducho zamraziť. Najmä preto, že bochník môžete bez obáv skladovať v mrazničke až tri mesiace. Ak sa rozhodnete pre tento postup, je potrebné mať na pamäti niekoľko vecí. V prvom rade ho nemrazte vcelku, ale po častiach. Oddeľte niekoľko plátkov do plastových vreciek a až potom ich vložte do mrazničky. Potom ich stačí predčasne vybrať do chladničky alebo na chvíľu strčiť do rúry a za chvíľu sa rozmrazia a budú čerstvé, akoby prišli priamo z pekárne.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
100 rokov starý recept na chlieb sa vracia. Babičkin kultový recept je dokonalý v každej omrvinke
Bez múky a droždia a chutí ako z najlepšej pekárne. Chrumkavý zvonka a mäkký zvnútra
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.